Cumhurbaşkanı’nın bakışı

Ak Parti Genel Merkezi dün olağanüstü günlerinden birini daha yaşadı.Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun merakla beklenen konuşması öncesinde Genel Merkez koridorlarında bu olağanüstülüğü...

Ak Parti Genel Merkezi dün olağanüstü günlerinden birini daha yaşadı.
Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun merakla beklenen konuşması öncesinde Genel Merkez koridorlarında bu olağanüstülüğü yansıtmayan bir sessizlik hakimdi.

Yüzler gergindi
Davutoğlu’nun, olağanüstü kongre tarihini 22 Mayıs olarak deklare ettiği MYK toplantısının hemen ardından, açıklamasını yapması bekleniyordu.
Öyle olmadı.
Toplantının bitimi ile Başbakan’ın basın salonuna girişi arasında geçen sürede MYK üyeleri, bazı MKYK üyeleri ve bakanlardan oluşan isimler peyderpey salona geldiler.
Yüzlerde “gerginlik ve durgunluk” hakimdi.
Başbakanlık hukuku
Başbakan Davutoğlu’nun, kendisi için kırılma noktası olduğunu açıkça ifade ettiği, 29 Nisan MKYK’sındaki yetki devri listesine imza atan isimlerin gözlerinin içine bakarak yaptığı konuşmasının özeti bir anlamda şöyledir:
“Geride bıraktığım 20 ayda Cumhurbaşkanımızın istikamet verdiği gibi ‘güçlü cumhurbaşkanı, güçlü başbakan’ modalitesiyle çalıştım. Hükümet başkanı olarak tam puanla dolu bir icraat karnesine imza attım. Bunlara rağmen başarısız muhalefet liderleri koltuğunu korurken, yüzde 50’ye yakın oy olan bir genel başkan olarak şimdi bırakmak zorundayım. Başarısız değilim, dolayısıyla bu tercihi ben yapmadım. Beni yarı yolda bırakanları not ettim ancak bu benim bir Ak Parti neferi olduğum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la hukukumu her şeyin üzerinde tuttuğum gerçeğini değiştirmez. Şimdi bırakıyorum. Hiçbir göreve kendiliğimden talip olmadım ancak hâlâ buradayım.”
Başbakan, bundan sonraki kariyeri ne olursa olsun 5 konuya kutsal emanet olarak baktığının altını çizdi:
Cumhurbaşkanı ile arasındaki kardeşlik hukuku, Ak Parti hukuku, seçmenlerin hukuku, ülkenin hukuku ve gönül coğrafyasının hukuku.
Bütün bunların ötesinde ise 20 aylık sorumluluğunun gereklerini tam olarak yerine getirdiğini ilan ederek bir anlamda “Başbakanlık kariyerinin hukukuna” saygı beklemeye hakkı olduğu mesajını da verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar