‘Bizim aramızda milim fark yok’

Başbakan Davutoğlu, Finlandiya gezisinde, aralarında Ankara Temsilcimiz Serpil Çevikcan’ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Finlandiya gezisi sırasında benim de aralarında...

Başbakan Davutoğlu, Finlandiya gezisinde, aralarında Ankara Temsilcimiz Serpil Çevikcan’ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Finlandiya gezisi sırasında benim de aralarında bulunduğum bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Davutoğlu’na yöneltilen soruların büyük bölümü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bazı temel konularda bir ayrışma içinde olup olmadığına yönelikti.
Başbakan, Erdoğan ile arasında özellikle terörle mücadelede kararlılık konusunda en küçük bir fark olmadığını vurguladı.
Yeniden çözüm sürecine dönülebilmesi için yerine getirilmesi gereken “silahların gömülmesi” konusundaki ön koşulun yanı sıra PYD’nin konumu ve faaliyetlerini de ikinci şart olarak dile getirdi. Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle:
NÜANS DAHİ YOK: (Çözüm süreciyle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı ile sizin açıklamalarınızın birbiriyle çelişkili olduğu yönünde bir algı var. Bu konuya açıklık getirir misiniz?) Birileri böyle bir algı yaratılmasını özellikle istemiş ve göstermeye çalışmış olabilir. Bu algının doğru olduğu kanaatinde değilim. Terörle mücadele konusunda benim ifade ettiklerimle Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiklerini yan yana koyarsanız kararlılık bağlamında herhangi bir küçük nüans dahi göremezsiniz. Bu algıyı oluşturmak isteyen iki kesim var. Birincisi Ak Parti ile Cumhurbaşkanı arasında görüş ayrılığı varmış gibi istismar etmek isteyen HDP ve diğerleri gibi. Bir de bizim terörle mücadele kararlılığımızdan şüphe uyandırmak isteyen bir kesim çıktı.
ÜÇ GECE SORUMLULUKTAN UYUYAMADIM: Bakın arkadaşlar hayatımın en zor kararı 23 Temmuz günü aldığımız karardır. Arkamda Meclis çoğunluğu yokken, geçici hükümet olarak göreve devam ederken, hukuki sorumluluk benim omuzlarım üzerindeyken terörle mücadele kararı aldık. Terörle mücadelede çok zor üç gece vardır. O üç gece sorumluluktan hiç uyumadım diyebilirim. Biri PKK ve DEAŞ noktalarına operasyon kararı verdiğimiz 23 Temmuz gecesidir. O gece güvenlik toplantısında aldığımız kararlar hakkında Sayın Cumhurbaşkanımıza kriptolu telefonla bilgi verdim. İkinci kritik gün 28 Ağustos günüdür. Kırsalda yapılan yoğun saldırılar sebebiyle Genelkurmay Başkanımızın kırsalda daha kapsamlı yetkilendirmeye ihtiyaç var diye haklı talebi söz konusu oldu. 7’nci, 8’nci, 9’uncu Kolordulara doğrudan mücadelenin içinde yer almaları için talimat yazısı gönderdim. Üçüncü gün 14 Aralık. Henüz yeni hükümet kurmuşken Cizre, Silopi ve Sur’da barikatlar, sızmalar artınca operasyon talimatını verdim. Tabi bir de Süleyman Şah operasyonunda sabaha kadar Genelkurmay karargahındaydım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar