Başkanlık masasında son durum

Meclis dün yine hareketliydi. Kulislerin gündemi, Ankara’nın odaklandığı iki sıcak başlıktan oluşuyordu. Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği ve ekonomi. Başbakan Binali...

Meclis dün yine hareketliydi.

Kulislerin gündemi, Ankara’nın odaklandığı iki sıcak başlıktan oluşuyordu.

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği ve ekonomi.


Başbakan Binali Yıldırım’ın grup toplantısındaki konuşmasında da bu iki başlık öne çıkıyordu.

Başbakan, ekonomide kriz yaşandığı iddialarına karşılık, son borç ve vergi yapılandırma rakamlarını açıklayarak, devletin kasasına buradan girecek parayı aktardı ve tüm kötü senaryolara karşı önlemlerin alındığını belirterek, 2017’nin daha iyi bir yıl olacağını söyledi. Yıldırım, küresel etkilerin kriz olarak sunulmasına da tekraren tepki gösterdi.

Anayasa değişikliği konusunda ise en kısa zamanda MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğini ve teklifi TBMM’ye sunacaklarını vurguladı.

Grup toplantısından sonra her zamanki gibi ziyaretçilerle toplu fotoğraflar çektirmek için Meclis bahçesine çıkan Başbakan, geçirdiği soğuk algınlığına rağmen kimseyi kırmadı.

O sırada aralarında benim de yer aldığım bir grup gazeteciyle de fotoğraf çektirdi.

Her zamanki nüktedan üslubuyla espriler yaptı. Fotoğraf için bekleyen ziyaretçilerini gösterdi, “Siz artık burada kalabalık oluşturuyorsunuz” diyerek bize takıldı.

Başbakan, her biri büyük ağırlığı olan gündem başlıkları konusunda bir kriz yaşanmadığı ve Türkiye’nin bu sorunları aşacak güçte olduğunu vurgulamaya özen gösteriyor. Kamuoyunu yatıştırıcı bir üslubu tercih ediyor.

Bu başlıklardan biri de yeni anayasa.

Meclis’te dün grup toplantılarından hemen önce Ak Parti’nin anayasa değişiklik teklifine yönelik yazılı görüşlerini MHP’ye ilettiği haberi geldi.

İki parti arasındaki görüşmeler, Ak Parti’nin hazırladığı taslak üzerinden yapıldı.

Başlangıçta, 12 maddeden oluşan, başkanlık sistemini Cumhurbaşkanlığı tanımı üzerinden ele alan bu taslak MHP’de tartışıldı.

MHP’nin görüşlerini oluşturmasının ardından Ak Parti değerlendirmelerini yaptı ve bu aşamaya gelindi.

Kulislere yansıyan haberler, MHP’nin şu başlıklarda itirazları olduğunu gösteriyor:

- Cumhurbaşkanı’nın parti üyesi olabileceği, ancak genel başkan olmaması gerektiği.

- Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’a sevki halinde görevinin sonlanması, Yüce Divan’a salt çoğunluk olan 276 oyla sevk edilebilmesinin gerektiği.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar