Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: Komutanlar travmayı atlatmış görünüyor

İçeride, sınır hattında ve sınır ötesinde sıcak gelişmelerin yaşandığı bir bayram geçiriyoruz. Bayramın birinci günü Van’daki PKK saldırısı ile iki yıl aradan sonra...

İçeride, sınır hattında ve sınır ötesinde sıcak gelişmelerin yaşandığı bir bayram geçiriyoruz.


Bayramın birinci günü Van’daki PKK saldırısı ile iki yıl aradan sonra kardeşiyle görüştürülen Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajın yankıları sürüyor. Fırat Kalkanı’na iişkin gelişmelerin ve OHAL yasasına dayanılarak çıkarılan kanun hükmünde kararnamelere ilişkin tartışmanın bayram sonrasında alevleneceği anlaşılıyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, uzlaşma ile çıkan ilk KHK dışındakileri iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını, Atatürkçü memurların işten atıldıklarını, KHK’ların dayandığı bir çok uygulamanın darbe dönemlerini hatırlattığını, mağduriyetleri Başbakan Binali Yıldırım ile görüşeceklerini söyledi.
Bayramlaşma vesilesiyle görüştüğüm Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a bu sıcak gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini sordum.
‘Atatürk keşke direnseymiş’
Kaynak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, diğer askeri ve sivil yetkililerle bayram sabahı Suriye sınırındaki Karkamış’taydı. Sınır hattındaki Soylu Üs Bölgesi Komutanlığı’nda ‘Fırat Kalkanı’ harekâtına katılan askerleri ziyaret ettiler.
Sınır hattındaki izlenimlerini sorduğum Kaynak, “İlginç izlenimlerle döndük. Öyle bir sınır ki, Genelkurmay Başkanı’na ‘Keşke Gazi Atatürk Hatay’da direndiği gibi burada da direnseydi’ dedim. Cerablus ve Karkamış aslında bütün. Aradan bir tek köprü geçiyor. Fırat’ın karşısında bir köy. Makineli tüfek mesafesinde. Atatürk keşke Hatay gibi orada direnseymiş” dedi.
‘Moralleri gayet yüksek’
Kaynak’a göre hem sınır hattındaki hem de genel olarak askerlerin morali giderek yükseliyor. Kaynak şunları söyledi:
“Hain unsurlardan temizlendikçe asker de kendini buluyor. Hem askerin moralini iyi gördük hem halk çok umutlu. Komuta kademesinin moralini de çok iyi gördüm. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla hep beraberdik. Moralleri gayet yüksek. 15 Temmuz travmasını atlatmış görünüyorlar. Ama mücadele devam edecek. Çünkü 40 yıllık bir olaydan söz ediyoruz.”
‘KHK’lara AYM yolu kapalı’
Başbakan Yardımcısı Kaynak, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun KHK’ları iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürecekleri yolundaki açıklamalarına ise şu yanıtı verdi: “KHK’lar için Anayasa Mahkemesi yolu kapalı. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bakacağı işler anayasamızda belli. Kanunları götürebilirler ve Meclis İçtüzüğü’nü götürebilirler. Bir de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı var. O da kanun iptalinde değil. Dolayısıyla KHK’ları Anayasa Mahkemesi’ne götüremezler. Anayasa bu yolu kapatmış. bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin aldığı örnek bir karar da var. Ama bizim şöyle bir yaklaşımımız var: Zaten KHK’ları Meclis’e sunduk. Meclis’te bunlar kanunlaşırken düzeltilebilir ya da tamamen bazı maddeleri kaldırılabilir. Meclis iradesi esastır. Düzeltilecekler varsa bunun yolu o zaman açılır. Bir kısım KHK’larla yaptığımız işler başlayıp biten işlerdi. Hükmü o gün uygulanan ve biten KHK’lardı. Başbakan ile bir araya geleceklerini söylemiş. Aslında yüz yüze gelseler bunlar hangi amaçla yapılıyor tekrar konuşulur.”
‘Öcalan liderliğini pekiştirmek istiyor’
Kaynak’a Öcalan’ın kardeşi aracılığıyla gönderdiği mesajın hükümet tarafından nasıl okunduğu ve “yeniden çözüm süreci” konusundaki tartışmaları da sordum. Şunları söyledi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar