B planına gerek kalmadan

HDP’nin 7 Hazi-ran’da barajı aşıp aşmaması, çözüm süreci açısından belirleyici faktör olarak daha çok ortaya çıkmaya başladı.Seçim ortamına girmeye...

HDP’nin 7 Hazi-ran’da barajı aşıp aşmaması, çözüm süreci açısından belirleyici faktör olarak daha çok ortaya çıkmaya başladı.
Seçim ortamına girmeye başladığımız günlerde, sürecin vazgeçilmez unsuru ve garantisi olarak algılanan, demokratik siyasi bir yapıyla muhataplık bağlamında daha çok teveccüh gösterilen HDP’ye dönük algının bir erozyona uğramakta olduğu açık.

Mevcut veriler, bu erozyonun gerekçesini bir tarafta aramanın diğer tarafa haksızlık anlamına geleceğini ortaya koyuyor.

Van sokaklarında musluklardan kan akıtan inat, belgeleriyle ortaya konan seçmene tehdit mektupları, asker-sivil kaçırma girişimleri ciddi alarm zilleri.
Diğer taraftan, mitinglerde sanki çözüm süreci başarısızlığa uğramış da bunu yeniden başlatmanın koşullarını yeniden sıralamak gerekiyormuş izlenimi veren sert bir üslup söz konusu.
Seçime yoğunlaşılan bir ortamda dikkatlerin başka tarafa çevrilmesi anlaşılır bir şey.
Zaten hükümet yetkilileri de bunu saklamıyor. Sürece en az zararla atlatılacak bir ara verildiğini açıkça söylüyor.
HDP’nin barajı aşıp aşmayacağını bekleyen İmralı da zaman zaman “Bu iş bitti” diyen Kandil de seçim sonucunu bekliyor.
Herkes bekliyor ancak konu barışı torpilleme olunca verilen arada yaşananların derin izler bırakmaması mümkün değil.
6-8 Ekim Kobani vakasının İmralı-devlet ilişkilerine, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 10’u zorlayan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a dönük algıya ve vatandaşın gözündeki çözüm süreci görüntüsüne nasıl darbe indirdiği hafızalarda.
Son haftalarda, HDP ekseninde yaşanan gelişmeler ve tartışmaların da dozu farklı olmakla birlikte benzer etkileri yaratacağı kesin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar