Asıl sorun Rakka’dan sonra

Türkiye, Suriye’deki iç savaşla ilgili kırmızı çizgisini dünyaya uzun süre önce ilan etti. Sınırında PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG tarafından kurulacak bir devlete izin vermeyeceğini...

Türkiye, Suriye’deki iç savaşla ilgili kırmızı çizgisini dünyaya uzun süre önce ilan etti.

Sınırında PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG tarafından kurulacak bir devlete izin vermeyeceğini, oldubittilere müsaade etmeyeceğini açıkça vurguladı.


 
Rakka operasyonuna başlamadan önce ABD’ye defalarca bu operasyonun birlikte yürütülebileceğini, Özgür Suriye Ordusu’nun da operasyona hazır olduğunu bildirdi.

Ancak ABD, sahada DAEŞ’e karşı uzun süredir kullandığı YPG’den vazgeçmedi.

Türkiye’nin tepkilerine karşı YPG’yi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında yapılandırıp, meşruiyet sağlama yolunu seçti. Rakka operasyonu öncesinde de SDG’ye silah yardımı yapılacağını duyurdu.

Bu silah yardımlarına ilişkin son haber dün ajanslara düştü.

Haberlerde, YPG’ye 100 TIR dolusu silahın daha taşındığı, böylece 5 Haziran’dan bu yana örgüte toplam 809 TIR silah gönderildiği bilgisi yer alıyor.

ABD’den gelen haberlere göre, silahlar listesinde 12 bin Kalaşnikof marka tüfek, 6 bin makineli, 3 bin 500 ağır makineli tüfeğin yanı sıra 3 bin Amerikan yapımı tanksavar da bulunuyor.

Listede, değişik kalibreye sahip 235 havan topu, 100 keskin nişancı tüfeği, 450 PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de var.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Brett McGurk’un açıklamaları taze.

McGurk, YPG’nin ABD için önemini anlatırken, “Yerel güçlerle birlikte çalışarak 2014’ten bu yana toplam 70 bin kilometrekarelik bir alanı DAEŞ’ten temizledik” diyor.

Rakka operasyonu için de, “Suriye’de de Suriye Demokratik Güçleri’ne Sünni Arapların katılımı giderek artıyor. Şu anda 25 bin civarında Sünni Arap, 25 bin civarında da Kürt savaşçıdan oluşuyorlar. Rakka operasyonunun yüzde 40 civarı tamamlandı. Operasyon uzun sürecek. Evlerinden olanların neredeyse yüzde 100’ü şimdi Suriye Demokratik Güçleri’nin hakimiyetindeki bölgelere akıyor” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar