Anıtkabir yerine neden Şırnak?

15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri, devlet ve millet katında daha özel bir anlam taşıyordu.15 Temmuz’un Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bir...

15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri, devlet ve millet katında daha özel bir anlam taşıyordu.
15 Temmuz’un Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bir kalkışma olduğu anlaşıldıktan sonra oluşan hassasiyet, her iki özel günü de her zamankinden çok daha anlamlı kılmıştı.


Bu yıl 29 Ekim gibi 10 Kasım için de özel hazırlıklar yapıldı.
Bu hazırlıkların en dikkat çekeni Genelkurmay Başkanlığı’nın Anıtkabir’de gerçekleştireceği, “Ata’nın Huzurunda Ordu-Millet El Ele” etkinliğiydi.
Bu organizasyonda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları öncülüğünde bin 881 çift kırmızı ve beyaz dilek balonu Anıtkabir ziyaretçileri, şehit aileleri, gaziler ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından gökyüzüne bırakılacaktı.
15.00’te gerçekleştirileceği açıklanan bu özel etkinlik dün programa saatler kala iptal edildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan kısa açıklamada, organizasyonun iptaline ilişkin bir gerekçe belirtilmedi.
Ankara kulislerine programın saatler kala iptaline ilişkin birçok iddia yansıdı.
Bu iddialardan en güçlü olanı güvenlik kaygısıydı.
Komutanların katılacağı etkinliğin gerçekleşeceği saatte, halka açık olan Anıtkabir’de bazı radikal grupların protesto sınırlarını aşan provokasyonlar yapabileceğine dönük duyumların söz konusu organizasyonun iptalinde en önemli gerekçe olduğu konuşuldu.
Bu arada, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının denetlemelerde bulunmak üzere Şırnak’a gittiği açıklandı.
Etkinliğin iptaline neden olan gerekçe ile komutanların apar topar Şırnak’a gitmesinin nedenleri konusunda aldığım bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
Her şeyden önce;
“Ata’nın Huzurunda Ordu-Millet El Ele” başlığında bir programın gerçekleştirilme kararının Genelkurmay’da bir istişare sonucunda alındığını belirtmeliyim.
Orgeneral Akar, 15 Temmuz’dan sonra oluşan hassasiyetler çerçevesinde böyle bir etkinliğin, “Ordu-Millet El Ele” temalı bir programla, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bağrından çıktığı milletle, Anıtkabir’de Ata’nın huzurunda gerçekleşmesini çok arzu ediyordu.
Hatta bu program sırasında kısa bir konuşma yapacaktı ve bu metni de özenle hazırlamıştı.
Ancak istihbarat birimlerinden söz konusu etkinlik sırasında oluşabilecek provokasyonlar konusunda yapılan uyarı, organizasyonun iptaline neden oldu.
Kaynaklar, bu uyarının önce Cumhurbaşkan-lığı’na sunulduğunu, Cumhurbaşkanlığı’ndan da Genelkurmay Başkanlığı’nın uyarıldığını kaydettiler.
Devlet kademesinin, bu uyarılar üzerine etkinliğin iptali konusunda mutabakata vardığı kaydedildi. Orgeneral Akar’ın da özellikle 10 Kasım’da Anıtkabir’de gerçekleştirilecek böyle bir programa gölge düşmesinden ve dün oluşan atmosferin istenmeyen olaylarla gölgelenmesinden özellikle kaçındığı öğrenildi.
Komutanların apar topar Şırnak’a gitmesi konusuna gelince...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar