4 maddede Gerasimov ziyareti

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov’un dün Ankara’ya yaptığı ziyaret haber bültenlerine “sürpriz” başlığıyla düştü. Fırat Kalkanı harekâtının...

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov’un dün Ankara’ya yaptığı ziyaret haber bültenlerine “sürpriz” başlığıyla düştü.

Fırat Kalkanı harekâtının sürdüğü bir ortamda Rusya’dan en üst düzey askeri temsilcinin Ankara’yı ziyareti şüphesiz önemliydi.


Ancak hemen belirtmek gerekir ki ziyaret “sürpriz” değildi.

Fırat Kalkanı harekâtı başladıktan hemen sonra, 26 Ağustos’ta Ankara’yı ziyaret etmesi beklenen Gerasimov’un o tarihte ertelenen ziyareti dün gerçekleşti.

Ziyaretin Rus uçağının düşürülmesinin ardından krize giren Türkiye-Rusya ilişkilerini önce Rusya’da sonra da Çin’deki G20 toplantısında samimi görüşmeler yaparak rayına sokan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in temaslarından sonra gerçekleşmesi de sürpriz değildi.

İki liderin yaptıkları görüşmelerde aldıkları, askeri işbirliğinin üst seviyeye çıkarılması ve “kırmızı hatla” iki ülkenin genelkurmay başkanlarının doğrudan görüşmesi kararlarının sonucu bir görüşme yapıldı.

Aslına bakarsanız, Türkiye ile Rusya’nın askeri ilişkileri tüm ilişkilerin koptuğu dönemde bile hiçbir zaman tam anlamıyla kesilmedi.

Uçak krizinin yaşandığı dönemde, Genelkurmay Başkanlığı’na Rusya askeri ataşesinin hemen her hafta yaptığı ziyaretler, alt düzeyde yürütülen temaslar bu ilişkinin bütünüyle kopmasını engelledi.

Erdoğan-Putin görüşmelerinin hemen akabinde resmi olarak da dün bu iletişim en üst seviyeye çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar