Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmeleri  üzerine ilk izlenimler

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlayacağını açıkladı. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her...

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlayacağını açıkladı. 20 Kasım’dan başlayıp sene sonuna kadar olan dönemde her hafta ortalama  600 milyon dolarlık Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak. Haftalık bazda bakıldığında 450 milyon dolarlık kısmı bir ay vadeli sözleşmelerden oluşan programın büyüklüğü üç ve altı aylık ihalelerle birlikte yıl sonunda 3 milyar dolara yaklaşacak.

Yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmeleri nasıl doğdu?

 “Yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmeleri" sermaye hareketlerinde sınırlamalar olan gelişmekte olan para birimlerinin döviz kuru riskini yönetmek için uluslararası piyasalarda yaratıldı. Vade sonunda uzlaşmanın yerel para cinsinde yapılması sayesinde para hareketlerinde  sorun yaşanmayan bu sistemde işlemler yurtdışında yapılıyor ve sermaye sınırlamalarının arkasından dolaşılıyor.  

Döviz kuru oynaklığına müdahale amacıyla kullanım nasıl başladı?

Yurtdışında yapılan işlemlerin kontrolsüz büyümesinden rahatsız  olan gelişmekte  olan ülke merkez bankaları  yerel para uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmelerinin yurt içinde kullanılmasını sağlayan düzenlemelerin önünü açmaya başladı. Vade sonunda yerel para kullanılması sayesinde Merkez Bankası’nın rezerv kaybını engellemesi bu sözleşmelerin yaygınlaşmasında etkili oldu.  

2013 Ağustos Brezilya örneği

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar