Risk iştahı güçlenmeye devam ediyor… 

Son yılların en bereketli Aralık aylarından birini yaşıyoruz.  Öngörülenden daha güvercin bir FOMC açıklaması ve ABD vergi indiriminin sene sonundan önce yasalaşacağı  beklentisi ...

Son yılların en bereketli Aralık aylarından birini yaşıyoruz.  Öngörülenden daha güvercin bir FOMC açıklaması ve ABD vergi indiriminin sene sonundan önce yasalaşacağı  beklentisi  hisse senedine yönelik risk iştahını destekliyor.  

FOMC açıklaması beklentilere göre daha az şahin bir tonda yapıldı. Fed beklendiği gibi faizleri 25 baz puan artırırken 2018 yılı için faiz artışını 3 X 25 baz puanda tuttu.  Başkan Yellen toplantı sonrasında yaptığı konuşmada Fed’in faiz patikasının vergi indirim paketinin yasalaşacağı senaryosuna göre hazırlandığını açıkladı.

Vergi indirim paketinin sene sonundan önce yasalaşacağı senaryosu ağırlık kazanmaya başladı. Alabama senato seçimini Demokrat adayın kazanması ve sağlık gerekçesiyle bazı Cumhuriyetçi senatörlerin oylamaya katılamayabileceği endişesi  vergi paketi ile ilgili çalışmaları hızlandırdı.

Temsilciler meclisi ve senatodan geçirilen vergi paketleri arasındaki  farklılıklarda uzlaşmaya varıldığı ve paketin son halinin  bu hafta içinde yasalaşacağı konuşuluyor. Demokrat Alabama senatörü göreve başlamadan önce vergi paketinin yasalaştırılması Cumhuriyetçiler için hayati önem taşıyor. 

Küresel risk iştahının güçlenmesi ve beklenenden daha güvercin Fed açıklaması nedeniyle Türkiye Merkez Bankası beklenenden daha az şahin davranarak geç likidite faiz oranını 50bp (beklenti 100bp) artırdı. 

Para Politikası Kurulu kararı sonrasında  Türkiye piyasalarında bir ayrışma yaşandı.  Enflasyondaki  yükseliş nedeniyle daha radikal bir faiz artışı isteyen döviz ve tahvil piyasaları karar sonrası sert satışlarla değer kaybetti.  Enflasyondan çok büyümeye önem veren hisse senedi piyasası ise yükselmeyi sürdürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar