Piyasalarda baskı artıyor…

Güçlenen dolar ve yükselen faizlerin yapamadığını ABD vergi indiriminin 2019 yılına erteleneceği endişesi yaptı. Büyümenin ve şirket kar artışlarının yavaşlayacağı endişesi ile Wall...

Güçlenen dolar ve yükselen faizlerin yapamadığını ABD vergi indiriminin 2019 yılına erteleneceği endişesi yaptı. Büyümenin ve şirket kar artışlarının yavaşlayacağı endişesi ile Wall Street uzun bir aradan sonra geriledi.

Uygulanacak ekonomi politikalar konusunda Senatonun Cumhuriyetçi kanadı ile Trump arasındaki anlaşmazlığın devam etmesi piyasaları endişelendiriyor. Cumhuriyetçi kanadın 2019’dan başlayan kademeli bir vergi indirimini savunması vergi indiriminin hemen ve defaten olmasını bekleyen piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. 

ABD ekonomisinin hızlı büyümesini satın alan piyasaların vergi paketindeki gecikme karşısında ilk
tepkisi doları satmak oldu. ABD hazinesinin borçlanma ihtiyacının daha az olacağı ve yavaş büyüyen bir ekonomide faiz artışının sınırlı olacağı beklentisi ile ABD tahvilleri değer kazandı.

ABD büyümesine duyarlı gelişmekte olan ülke hisselerinde ve emtia piyasalarında vergi paketindeki gecikme endişesi satışlara yol açtı. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda güçlü dolar ve faiz artışları nedeniyle satış yiyen gelişmekte olan ülke tahvil fonlarına giren para miktarı artmaya başladı.

ABD ile ticari ilişkisi sınırlı olsa da küresel risk iştahına duyarlı olan Türkiye varlıkları küresel satış dalgasında en çok dayak yiyen piyasalar arasında yer aldı. ABD ve Almanya ile ilişkilerin bozulması nedeniyle MSCI Türkiye son bir ayda %5, son üç ayda %16 dünyanın gerisinde kaldı.

Gelişmekte olan ülke tahvillerinde de durum çok farklı değil. Beklentilerden daha yüksek enflasyonun ve Hazinenin yüksek borçlanmasının da etkisi ile Venezuela, Arjantin gibi ülkelerden sonra en yüksek faizi veren ülke konumuna geldik. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar