Piyasalar neyi fiyatlıyor?

ABD hisse senetlerindeki yükseliş devam ediyor. Vergi  paketinin Senatodan geçmesini kutlayan Wall Street rekor seviyesine yakın bir yerde Aralık ayına girdi. Eski ulusal güvenlik danışmanı Flyn’in FBI’ya...

ABD hisse senetlerindeki yükseliş devam ediyor. Vergi  paketinin Senatodan geçmesini kutlayan Wall Street rekor seviyesine yakın bir yerde Aralık ayına girdi. Eski ulusal güvenlik danışmanı Flyn’in FBI’ya yalan söylediğini kabul ettiği ve Trump aleyhine şahitlik yapacağı iddialarının etkisi kısa süreli ve sınırlı oldu.

Avrupa borsaları  ve gelişmekte olan piyasalar Kasım ayında kar satışlarıyla soluklandı. Almanya’da hükümet kurulmasında karşılaşılan zorluklar ve  Brexit pazarlığının yarattığı belirsizlikler Avrupa borsalarını Kasım ayında baskıladı.  Asya borsaları ise Çin Ulusal Parti Kongresinde verilen finansal kaldıracı düşürme sinyali sonrası faizlerdeki  yükseliş nedeniyle beklemede.

ABD’deki dava sonrasında Türk bankalarına yüksek boyutlu ceza geleceğinden endişe eden Borsa İstanbul 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki en kötü performansını yaşıyor. MSCI Türkiye son bir ayda %10 gerileyerek açık ara en kötü performans gösteren gelişmekte olan ülke endeksi oldu.

Doların değer kaybetmesi ve ABD faizlerindeki gerileme sonrası  uzun vadeli Türkiye tahvillerinde sert bir toparlanma görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda verdiğimiz öneri sonrasında 10 yıllık DİBS 10 günlük bir sürede %5’e yakın getiri sağlayarak dünyanın en çok kazandıran yerel tahvili oldu. Aynı dönemde Türk lirasında %1 civarında daha sınırlı bir yükseliş gördük.
Bundan sonra ne  olur? Temsilciler Meclisinden ve Senatodan geçen vergi paketleri arasındaki farklılıklar ortadan kaldırılıp tek bir pakete indirilebilirse Wall Street’teki yükseliş devam eder. Yapılan çalışmalar Wall Street’te sene başından beri yaşanan yükselişin daha çok şirket karlarının büyümesinden kaynaklandığını gösteriyor. Vergi paketinin sene sonuna kadar geçirilmesi durumunda S&P 500’de %5’e yakın bir artış görülebilir.

Vergi paketinin Aralık ayında geçmemesi durumunda satış baskısı sınırlı olur. Vergi  indiriminin önümüzdeki aylarda geleceği beklentisi ve büyümenin güçlü olması hisse senedi piyasalarını desteklemeye devam eder. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar