Neden dayak yiyoruz?

Gelişmekte olan piyasalarda hava bozuyor. Haftanın son günü kırılgan beşli döviz piyasalarından başlayan satışlar risk iştahını bozarak gelişmekte olan tahvil ve hisse senedi piyasalarına yayıldı....

Gelişmekte olan piyasalarda hava bozuyor. Haftanın son günü kırılgan beşli döviz piyasalarından başlayan satışlar risk iştahını bozarak gelişmekte olan tahvil ve hisse senedi piyasalarına yayıldı. Geleneği bozmayan Türkiye varlıkları kırılgan beşli içinde en çok dayak yiyenler arasında yer aldı.

Neler oluyor? Son dakika sürprizi ile Fed’in başına şahin bir başkan mı geçti? ABD enflasyonu beklentilerden çok yüksek mi geldi? Tarım dışı istihdam ve ücret artışları rekor mu kırdı? 10 yıllık ABD tahvil faizleri yeniden %2,5 seviyesinin üzerine mi çıktı? Wall Street kaynaklı bir satış dalgası ile mi karşı karşıyayız?

Batı cephesinde gelişmekte olan piyasaları tehdit eden bir haber görmüyoruz. Tam tersine destekleyici gelişmeler var. Fed’in başına Yellen sonrası, olabilecek en güvercin isimlerden birisi, Jay Powell geçti. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında ücret artışı ile olumlu sürpriz yaptı.

ABD hisse senedi ve tahvil piyasaları da gelişmekte olan piyasaları destekleyici sinyaller üretiyor. Dow, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yeni zirvelere yükseliyor. Ekim ayında %2.5 seviyesine yaklaşan 10 yıllık ABD tahvilleri cuma günkü zayıf ücret artışı sonrası %2.33 seviyesine geriledi.

Piyasaları tehdit eden sinyaller dolar cephesinden geliyor. Zayıf ücret artışı sonrası hafif gerileyen DXY dolar endeksi kayıplarının fazlasıyla geri alarak 94,9 seviyesine yükseldi. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse 98 seviyesine kadar uzanabilecek bir yükseliş görebiliriz.

Neler oluyor? Ne değişti de, düne kadar “ne olacak bu doların hali” diyen yatırımcılar yeniden dolara yöneliyor. Bu sorunun cevabı ekonomik verilerden çok Fed’in verdiği sinyallerle ve dolarda kısa pozisyonu riskli varlıklarda uzun pozisyonu olan yatırımcıların çıkış kapısına koşmaları ile açıklanabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar