Mutluluğun resmi…

'Bana  mutluluğun resmini yapar mısın?' diye küresel yatırımcılara sorsanız çoğu size MSCI Dünya hisse endeksinin grafiğini gösterir.  MSCI Dünya endeksi 2017 yılında yatırımcılara dolar...

'Bana  mutluluğun resmini yapar mısın?' diye küresel yatırımcılara sorsanız çoğu size MSCI Dünya hisse endeksinin grafiğini gösterir.  MSCI Dünya endeksi 2017 yılında yatırımcılara dolar bazında yüzde 20 para kazandırdı.  Üstelik yılın her ayında istikrarlı bir şekilde yükselerek bu getiriyi sağladı.

Ekonomik büyümenin ve şirket karlarının dünya genelinde güçlenmesine rağmen enflasyonun yükselmemesi ve küresel olarak genişleyici finansal  koşulların devam etmesi  hisse senedi piyasalarında yeni zirvelerin düzenli olarak kırılmasını sağladı.

2018 yılında bu mutluluk tablosu devam eder mi?  Elimizde sihirli bir küre yok. Ama mevcut veriler küresel portföylerde tahvilden hisse senedine yönelişin devam edeceğini ve hisse senetlerinin tahvile göre daha iyi kazandırmaya devam edeceğini gösteriyor.

2018 yılına yönelik yapılan tahminler  ekonomik büyümenin gelişmiş ülkelerde yüzde 2.5, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 4.5 olmak üzere ortalama yüzde 3.5 civarında büyüyeceğine ve şirket karlarının yüzde 10’un üzerinde artacağına işaret ediyor.

Diğer bir deyişle fiyat kazanç oranı gibi piyasa değerlemelerinde bir daralma olmazsa MSCI  endeksi yüzde 10’un üzerinde değer  kazanabilir.  2017 yılı kadar parlak bir performans değil elbette ama  şirket tahvillerinin yüzde 3-yüzde 4 getiri sağladığı bir ortamda  yatırımcıları mutlu etmeye devam eder.

Piyasa değerlemelerinin ucuz olmamasına hatta pahalı olmasına rağmen hisse senetlerinde yukarı eğilim devam edebilir mi?  Değerlemelerin seviyesi uzun dönemde hiç şüphesiz önemli. Ancak kısa vadede piyasa dinamikleri belirleyici olmayı sürdürecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 321 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 165 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 210 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar