Küresel ticaret savaşlarına rağmen piyasalar sakin …

Dünya ekonomisinin devi ABD ve dış ticaret ortakları arasındaki kavga kızışıyor. ABD’nin Çin’in teknoloji ihracatına 50 milyar dolarlık gümrük vergisi getirmesi sonrası küresel...

Dünya ekonomisinin devi ABD ve dış ticaret ortakları arasındaki kavga kızışıyor. ABD’nin Çin’in teknoloji ihracatına 50 milyar dolarlık gümrük vergisi getirmesi sonrası küresel dış ticaret savaşı başlaması ihtimali göz ardı edilmeyecek durumda.

Çin’e karşı verilen 337 milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltmak ve ABD üretimini desteklemek için konulan vergiler piyasalar için sürpriz değil.  Başkan Trump seçim kampanyasından beri Çin, Kanada, Avrupa Birliği ve Kanada ürünlerine yüksek vergiler koyacağını tekrarlıyor.

Seçim kampanyası sırasında verilen sözlerin sonradan unutulacağına  inanan yatırımcılar  bu açıklamaları ilk başta çok fazla umursamadı. Ancak demir çelik (%25) ve alüminyum (%10) ürünleri ile başlayan, Çin’in teknoloji ürünleri  (50 milyar dolar) ile devam eden korumacı tedbirler işin şakaya gelir yanı olmadığını gösteriyor.

ABD’nin G7 toplantısı sonrası yapılan küresel ticareti destekleyici açıklamaya imza atmamasını Başkan Trump’ın anlık öfke patlaması olarak gören piyasalar yanılıyor. Serbest ticaretin savunucusu ve küresel büyümenin ana motoru ABD mazide kaldı. Onun yerine, korumacı tedbirlerle dış ticaret açığını azaltmak isteyen bir ABD geldi.  

Çin tarafından yapılan ilk açıklama ABD’nin getireceği vergilere karşı aynı miktarda misilleme yapacaklarına işaret ediyor. Çin’in koyacağı ilave vergiler soya fasulyesi, sığır eti gibi Trump’a oy veren kesimin canını acıtacak ürünlerle başlayacak. Kömür, petrol gibi Cumhuriyetçileri destekleyen iş çevrelerine zarar verecek ürünler ile devam edecek. 

Bundan sonra ne olacak? Alınan tedbirlerin korumacı bir savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği Çin’in ve Avrupa birliğinin atacağı adımlara bağlı olarak belirlenecek.  Trump yönetimi ABD ve Çin’in cevap vermesi durumunda çok daha sert  adımlar atacaklarını vurguladı.   

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar