ABD’den dünya piyasalarına yeni yıl hediyesi…

ABD’nin müdahaleci ve kışkırtıcı dış politikası dünyayı ne kadar rahatsız ediyorsa, açıklanan ekonomik verileri de o kadar rahatlatıyor. Büyümenin güçlü enflasyonun düşük...

ABD’nin müdahaleci ve kışkırtıcı dış politikası dünyayı ne kadar rahatsız ediyorsa, açıklanan ekonomik verileri de o kadar rahatlatıyor. Büyümenin güçlü enflasyonun düşük kalmaya devam edeceğini gösteren ABD tarım dışı istihdam verisi  jeopolitik risklerle boğuşan küresel piyasalara yeni yıl  hediyesi gibi geldi. S&P 500 haftayı yeni bir zirve ile sonlandırırken, Avrupa hisse senetleri ve gelişmekte olan borsalar değer kazandı.

Tarım dışı istihdam verisi ne söylüyor?

Piyasalar  Kasım ayında ABD’de 195,000 tarım dışı istihdam yaratılmasını ve ücretlerin önceki aya göre %0,3 artmasını bekliyordu. Gelen veri  beklentiye göre çok güçlü yeni istihdama  (228.000) rağmen aylık ücret artışının %0,2’nin altında kaldığını gösterdi. Büyümenin güçlü olmasına rağmen ücret artışlarının düşük kalmaya devam etmesi küresel risk iştahını destekliyor.  

Güçlü istihdam neden yüksek ücret artışını tetiklemiyor?

Geçmiş verinin incelenmesi işsizliğin %4!ün altına gerilediği dönemlerde ABD ekonomisinin aşırı ısındığını ve ücretlerdeki yükselişin enflasyonist baskı yarattığını gösteriyor.  işsizliğin %4,1 ile 2000 Aralık ayından beri en düşük seviyede kalmasına rağmen Kasım ayı ücret artışının sınırlı olması enflasyonu besleyen döngüsel faktörleri dengeleyen yapısal nedenlere işaret ediyor.   

Ücret artışını baskılayan yapısal  faktörler neler?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar