Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı?

Eylül ayına Arjantin pesosundaki sert değer kaybı haberleri ile başlıyoruz. Arjantin Başkanı Macri’nin IMF kaynak girişinin hızlanmasını istedikleri açıklaması sonrası peso iki günde %20’ye...

Eylül ayına Arjantin pesosundaki sert değer kaybı haberleri ile başlıyoruz. Arjantin Başkanı Macri’nin IMF kaynak girişinin hızlanmasını istedikleri açıklaması sonrası peso iki günde %20’ye yakın değer kaybetti.

Arjantin Merkez Bankası’nın politika faizlerini 15 puan artırarak %60’a çekmesine rağmen pesodaki yangın durdurulamıyor. Arjantin pesosundaki sert değer kaybı gelişmekte olan ülke paralarında yeni bir satış dalgası başlattı.

Türk lirası hafta başından beri %10’un üzerinde değer kaybı ile pesodan sonra en çok değer kaybeden para birimi oldu. Merkez Bankası’nın faiz dışındaki araçları kullanarak döviz piyasasına yaptığı müdahaleler etkili olmadı.

Ekonomi yönetiminin attığı destekleyici adımlara rağmen Türk lirasındaki değer kaybı devam ediyor. Yabancı yatırımcıların portföy çıkışları ve döviz borcu olan şirketlerin talebi Türk lirasındaki kanamanın sürmesine neden oluyor.

Aslında gerek kur seviyesi gerekse yüksek faiz oranları Türk lirasını destekliyor. Ağustos ayındaki sert satış dalgası sonrası Türk lirası reel olarak 1994 krizinde gördüğü dip seviyelere geriledi. Faiz oranları da 2008 küresel krizi sırasında gördüğü seviyelere yaklaştı.

Uzun dönem ortalamasının reel olarak neredeyse 3 standart sapma altında aldığınız Türk lirası ve küresel kriz zamanındaki yüksek faizler elinde döviz bulunduran yatırımcılar için son derece cazip.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar