Kantarın topuzunu kaçırmak

Küresel risk iştahı toparlanıyor.  Güçlü dolar, yükselen faizler ve dış ticaret savaşlarının baskısıyla yılın ikinci çeyreğinde gerileyen riskli varlıklar Temmuz ayında...

Küresel risk iştahı toparlanıyor.  Güçlü dolar, yükselen faizler ve dış ticaret savaşlarının baskısıyla yılın ikinci çeyreğinde gerileyen riskli varlıklar Temmuz ayında güçlü bir seyir izledi. Gelişmekte olan ülke senetleri yüzde 2, gelişmiş ülke senetleri yüzde 3 yükselerek ikinci çeyrekteki zararını kısmen kapattı.

Türkiye varlıkları ise geleneği bozmayıp dünya piyasalarından bağımsız olumsuz seyrini sürdürüyor. MSCI Türkiye Temmuz ayında yüzde 7, son üç ayda yüzde 24 gerileyerek,  gelişmekte olan piyasalardan sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 30 negatif ayrıştı.

Neler oluyor? Türkiye varlıkları neden dünyadan bu denli negatif ayrışıyor. Yılın ikinci çeyreğindeki  satışları erken seçimlerin getirdiği politik belirsizliklerle ve uygulanacak ekonomik politikalara yönelik belirsizliklerle açıklamıştık.

Ama temmuz ayını nasıl açıklayacağız. Cumhur  ittifakının hem meclisi  hem de Cumhurbaşkanlığını almasına, Hazine ve Maliye’den sorumlu Bakan Albayrak’ın piyasa dostu ve reform ağırlıklı bir ekonomik  program izleneceğini açıklamasına rağmen Türkiye  risk  primleri yükselmeye devam ediyor.

Küresel risk  iştahı bozuk  olduğu zaman yüksek betalı Türkiye varlıklarının gelişmekte olan piyasalardan daha çok değer  kaybetmesi bizi rahatsız etmezdi. Ama küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma olmamasına rağmen Türkiye varlıklarındaki satışların bu denli şiddetli olmasını açıklamakta zorlanıyoruz.

'Bizim atladığımız bir şey var mı?' diye kredi derecelendirme kuruluşlarının ve uluslararası yatırım bankalarının raporlarını okuyoruz.  Batı cephesinde yeni bir şey yok.  Temel endişe olarak,  hızlı büyümenin sonucunda oluşan yüksek enflasyon,  açık döviz pozisyonundaki artışın yarattığı riskler ve  büyümede   sert iniş tehdidinin artması vurgulanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar