Hasar kontrol…

Güçlü dolar, artan faizler ve yükselen ABD - Çin dış ticaret savaşına rağmen küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma yok. S&P 500 2800 seviyesinin üzerine çıkmayı başararak son...

Güçlü dolar, artan faizler ve yükselen ABD - Çin dış ticaret savaşına rağmen küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma yok. S&P 500 2800 seviyesinin üzerine çıkmayı başararak son beş ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

2016 Ocak ayında gördüğü dip seviyeye kadar gerileyen Şangay borsası geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmayı başardı. Ekonomik büyümenin yavaşlamasından endişe edilen Avrupa borsaları tepki alışlarıyla yükseliyor.

Türkiye varlıkları için aynı iyimser tespiti yapamayacağız. Yüksek enflasyon, bozuk cari denge ve sürdürülemez boyutta açık döviz pozisyonu nedeniyle kırılgan görülen Türkiye varlıkları dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor.

Erken seçimler sonrasında istikrarlı bir politika tablosu oluşmasına rağmen Türkiye varlıklarının yüksek risk primlerinde bir gevşeme yok. Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin olmamasını piyasa dostu politikalardan uzaklaşılacağının sinyali olarak gören küresel yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını azaltmaya devam ediyor.

Hasar kontrol yapıldığında ortaya iç karartan bir tablo çıkıyor. Borsa İstanbul’un gelişmekte olan ülkelere göre fiyatı 1997 yılından beri gördüğü en düşük seviyede. Seçim sonrasında dolar bazında %25 gerileyen banka endeksi 2009 küresel krizi sonrası gördüğü en düşük seviyede. Türk lirası reel olarak 2003 yılı seviyelerine geriledi. 10 yıllık devlet iç borçlanma senetleri rekor kırmaya devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar