Piyasaların istediği, faiz artışı değil, güvenin sağlanması…

Merkez Bankası’nın 300 baz puanlık sıkılaşmasına rağmen Türk lirasındaki yangın tam olarak sönmedi.  Türk lirasındaki sınırlı değer artışını fırsat olarak gören...

Merkez Bankası’nın 300 baz puanlık sıkılaşmasına rağmen Türk lirasındaki yangın tam olarak sönmedi.  Türk lirasındaki sınırlı değer artışını fırsat olarak gören yatırımcıların satışları Türk lirasındaki değer  kaybını sınırladı.  

Piyasaların verdiği mesaj Türk lirasındaki zayıflığın mevcut faiz seviyesinden değil güven eksikliğinden kaynaklandığını gösteriyor. Küresel yatırımcılar Türkiye’nin yeni dönemde 'faiz düşerse enflasyon düşer' diye özetlenebilecek Neo-Fisherian bir para politikası uygulayabileceğinden endişe ediyor.

Neo-Fisherian görüş klasik para politikasının tersine bazı durumlarda faiz artışlarının enflasyonu düşürmeyeceğini, tam tersine artıracağını savunuyor. Bu görüşe göre enflasyonun düşürmek isteyen  bir Merkez Bankası gerektiğinde  faizleri indirebilir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönemde faizlerin düşeceğine işaret eden Londra konuşmasını  yeni dönemde Merkez Bankası’nın Neo-Fisherian politikaları deneyebileceğinin işareti olarak gören yatırımcılar  geçtiğimiz haftalarda Türkiye varlıklarında sert bir satış dalgası başlattı.

Doların güçlendiği ve ABD faizlerinin yükseldiği bir konjonktürde gelişmekte olan piyasalara zaten temkinli yaklaşan küresel yatırımcı Türkiye varlıklarındaki pozisyonlarını azaltmaya başladı. Bu satış dalgasına uzun süre dayanamayan Merkez Bankası olağanüstü toplantıya giderek geç likidite faizini 300 baz puan artırarak %16,5’e çekti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 320 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 165 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 210 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar