Yalancı çoban…

Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesiyle haftayı bitirdik. Japonya’nın Hokkaido adasının üzerinden geçerek denize düşen füze atışı sonrasında piyasalar görece sakin bir seyir izledi. Güney Kore ve Japonya...

Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesiyle haftayı bitirdik. Japonya’nın Hokkaido adasının üzerinden geçerek denize düşen füze atışı sonrasında piyasalar görece sakin bir seyir izledi. Güney Kore ve Japonya borsaları füze denemesi sonrasındaki kayıplarının çoğunu geri aldı.

29 Ağustos füze denemesine göre tepkinin sınırlı olması piyasaların Kuzey Kore riski için “yalancı çoban” fiyatlaması yapmaya başladığını gösteriyor. Kuzey Kore’nin ergen çıkışlarının arkasında ABD ve Çin arasındaki güç savaşı olduğunu bilen piyasalar füze atışlarını yaklaşan bir sıcak savaşın işareti olarak okumuyor.

Beklentilerden zayıf gelen ekonomik veriler ve sürpriz bir yükseliş gösteren tüketici enflasyonu verileri Wall Street’in keyfini kaçırmak için yeterli olmadı. Jeopolitik riskleri ve zayıf ekonomik verileri umursamayan S&P 500, 2.500 seviyesini aşarak yeni bir zirve yaptı.

Wall Street’in yükselişini sürdürmesinin arkasında iki temel gerekçe görüyoruz.

(i) Ağustos ayında perakende harcamalarında ve sanayi üretimindeki gerilemenin ve tüketici fiyatlarındaki yükselişin arkasında Texas ve Louisiana’yı vuran Harvey fırtınası yatıyor.

Ay başında Florida’yı vuran Irma nedeniyle Eylül ayında da benzer bir resim ortaya çıkabilir. Ancak bu zayıflık önümüzdeki aylarda çok daha güçlü bir büyümeye eşlik edecek. Bu nedenle zayıf ekonomik verilere rağmen piyasalar yükselişini sürdürebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar