Dolar ne zaman yeniden gülümseyecek?

DXY dolar endeksi Ocak ayı başında gördüğü en yüksek seviye olan 103.8 seviyesinden yüzde 12 değer kaybederek 91.2 düzeyine geriledi.  Kuzey Kore ile jeopolitik risklerin artmaya başladığı bir ortamda tarihin...

DXY dolar endeksi Ocak ayı başında gördüğü en yüksek seviye olan 103.8 seviyesinden yüzde 12 değer kaybederek 91.2 düzeyine geriledi.  Kuzey Kore ile jeopolitik risklerin artmaya başladığı bir ortamda tarihin tekerrür edeceğine ve doların değer kazanacağına inanan yatırımcılar büyük zarar etti.

Geçtiğimiz haftalarda dolardaki sert zayıflamaya gerekçe olarak Fed Başkan Yardımcısı Fisher’in istifasının piyasalarda yarattığı belirsizlik ile Irma ve Harvey fırtınalarının ABD ekonomisine vereceği zarar gösteriliyor.

Biz  altı aydır arka arkaya gerileyerek son 14 yılın  en kötü performansını gösteren dolardaki zayıflığın arkasında iki temel gerekçe görüyoruz.: (i) Trump döneminde ABD büyümesinin artacağı efsanesinin yıkılması, (ii) Fed faiz artışının 2017  Eylül’ünden 2018 ilk yarısına kayması.

Sebebi ne olursa olsun… Dünya rezervlerinin ve gelişmekte olan ülke dış borçlanmalarının yüzde 60’ından fazlasını oluşturan doların değer kaybetmesi önemli bir gelişme ve ayrıntılı incelenmeyi hakkediyor.

Ama öncelikle ABD ekonomisinde işler yolunda gittiği dönemlerde popüler olan “gülümseyen dolar” kuramını hatırlayalım. ABD ekonomisinin kartal olduğu ve doların yüksekten uçtuğu dönemlerde döviz piyasalarında uzun dönemli döngüler “gülümseyen dolar” kuramı  ile açıklanıyordu.

Morgan Stanley döviz stratejisti Stephen Jen tarafından 2008 küresel krizi sırasında öne sürülen  kuram doların uzun dönemli tepe ve dip seviyelerini gülümseme sembolünün tepe ve dip noktalarını kullanarak anlatıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 321 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 165 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 210 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar