Vikingler geliyor…

Dolar zayıflarken,  hisse senetlerinin ve  tahvillerin eşanlı olarak yükseldiği Goldilocks konjonktür devam ediyor.  Ekonomik büyümenin güçlenmesine rağmen enflasyonun ve faizlerin yükselmediği mevcut konjonktür...

Dolar zayıflarken,  hisse senetlerinin ve  tahvillerin eşanlı olarak yükseldiği Goldilocks konjonktür devam ediyor.  Ekonomik büyümenin güçlenmesine rağmen enflasyonun ve faizlerin yükselmediği mevcut konjonktür tahvilden hisse senedine yönelişi destekliyor.

Tahvilden hisse senedine yönelme eğilimini  gösteren son açıklama varlık büyüklüğü 1 trilyon dolara yaklaşan Norveç Devlet Fonu’ndan geldi.   Norveç Petrol Fonu hisse senedi ağırlığını yüzde 65’ten yüzde 70’e kademeli olarak çıkaracağını açıkladı.  

Norveç Devlet Fonu’nun varlık dağılımı ile ilgili geçmiş performansı çok parlak değil.  1998 yılında yüzde 40  hisse ağırlığı ile kurulan Norveç Devlet Fonu  2007 yılında küresel finansal krizin hemen öncesinde hisse ağırlığını yüzde 60’a çıkarma kararı aldı.  Faiz oranlarındaki düşüş sonrasında 2016 yılında hisse ağırlığını daha da  artırarak yüzde 70’e çıkartacağını açıkladı.  

Bundan bize ne demeyin. Norveç Petrol Fonu’nun varlık kararındaki değişiklik piyasalar için önemli bir sinyal. Vikinglerin açtığı yolu Samuraylar, Terracottalar, Arap atlıları izlerse hisse senetlerindeki yükseliş bir süre daha devam edebilir.  

Gelişmekte olan borsalardaki yükselişin Wall Street’ten bağımsız olarak sürmesini bekliyoruz. ABD hisse senetleri Trump şokları ve büyümenin yavaşlaması işaretleri ile ivme kaybederken gelişmekte olan borsalar yıl içi gördüğü en yüksek seviyeleri zorluyor.  Hızlanan  büyüme ve güçlü şirket karları gelişmekte olan borsaları olumlu ayrıştırıyor. 

Geçen hafta yapılan Jackson Hole toplantısında Yellen ve Draghi  para politikalarının yönü hakkında net bir mesaj vermekten imtina etti. Ancak siz ne derseniz deyin piyasalar istediği gibi algılıyor.  Yellen’in konuşmasında finansal istikrara vurgu yapmasını  faiz artışlarının ötelenmesi olarak okuyan piyasalar avroyu dolara karşı 1,19 seviyesinin üzerine taşıdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar