Politik şokları nasıl fiyatlamalıyız?

Wall Street’ten dünya borsalarına yayılan satış dalgası uzun sürmedi. Başkan Trump’ın  liberal ekonomi danışmanı Gary Cohn’un istifa edeceği söylentisi ile başlayan satış...

Wall Street’ten dünya borsalarına yayılan satış dalgası uzun sürmedi. Başkan Trump’ın  liberal ekonomi danışmanı Gary Cohn’un istifa edeceği söylentisi ile başlayan satış dalgası, korumacı politikaları savunan Steve Bannon’un istifası ile duruldu. 

Bannon’un gitmesini ve Kohn’un kalmasını  Başkan Trump’ın piyasa düşmanı politikalardan uzaklaşmasının işareti olarak görmek mümkün.  Daha gerçekçi bir açıklama ise pragmatik kararlarıyla tanınan Trump’ın Cumhuriyetçilerden gelen baskılar nedeniyle Bannon’u feda etmesi.

Hangi açıklamanın doğru olduğunu bilmiyoruz.  Çok da fazla umursamıyoruz.  Politik şokların uygulanacak ekonomi politikaları etkilemediği müddetçe varlık fiyatlarını etkilememesi gerektiğine inanıyoruz.  Trump döneminde uygulanacak politikalar konusunda öngörülebilirlik zaten çok sınırlı  olduğu  için geçen haftaki şoklar görünümde bir değişikliğe yol açmadı.

Trump’ın genişleyici maliye politikaları uygulama şansının azalması ABD büyümesinin görünümünde aşağı yönlü riskleri  artırdı. Ancak Avro bölgesinde ve gelişmekte olan ülkeler  bölgesinde büyümenin hızlanması bu riskleri büyük ölçüde bertaraf edecek.

Buna rağmen, ABD gibi derin bir piyasada aşağı yönlü oynaklığın  politik şoklar nedeniyle artmasını tedirgin edici buluyoruz.  Fed’in güvercin mesajlar verdiği, büyümenin güçlü seyrettiği bir konjonktürde Wall Street’in politik şoklar nedeniyle geçtiğimiz iki hafta gerilemesini teknik  bir zayıflama işareti olarak  görüyoruz.

Ağustos ayında yatırımcılar genelde tatilde olduğu için olumsuz haberler sonrasında Wall Street’in dalga boyunun artmasını gelişmekte olan piyasaları tehdit eden bir gelişme olarak görmüyoruz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar