Zombi girişimci

Bir ülkede Ar-Ge yatırımı düşerse o ülkenin ihracat birim fiyatı yükselir mi? Tabii ki hayır... Aksine, daha da düşer, ihracatın hamalı, küresel arenanın fasoncusu olursun. Tahmin edeceğiniz gibi bizden söz...

Bir ülkede Ar-Ge yatırımı düşerse o ülkenin ihracat birim fiyatı yükselir mi? Tabii ki hayır... Aksine, daha da düşer, ihracatın hamalı, küresel arenanın fasoncusu olursun.
Tahmin edeceğiniz gibi bizden söz ediyorum. İstanbul Sanayi odası İSO 500 Raporu'nun detayları bize, dehşet uyarılar yapıyor ve diyor ki; en büyük 500 firmanın ancak 12'si ileri teknolojide... 192'si düşük teknolojiye odaklı ve gerisi vasat işlerde...
Zombi; Haiti mitlerinde büyücüler tarafından canlandırılan cesetlere verilen addır ve popüler kültürde, uygar dünyayı istila eden, bulduğu her şeyi yiyen ama hiçbir değer üretmeyen haline gelenlerdir.
Önüne çıkan "hayatiyete dair" ne varsa yutan zombi kavramının felsefi karşılığı; hayatla beslenen ama ölüm üreten hali tanımlar. Tıpkı, bizdeki girişimcilerin yaygın tutumu gibi... İyileri özenle ayrı tutarak diyorum ki, KOSGEB'den TÜBİTAK'a, bakanlıklardan özel programlara, girişimciler için getirilen teşviklerle beslenenlerin sayısı, katlanarak büyümüş.
Ben bunlara zombi girişimci diyorum. Kıt kaynakları akıttığımız, şirketi, projesi hayat bulsun diye çırpındığımız bu "teşvik-obur" türler, onlara aktarılan kaynağı bitirir bitirmez, yenisi peşine düşer. Ar-Ge yapsın diye verdiğin parayla temizlikçi aidatını öder, işletme sermayesi yapar.
Onun için eğitimler açarsın, teşvik sisteminden yararlandırırsın ama nafile... Bitlis'te ağıl için aldığı teşviki, Bodrum'da yazlık, İstanbul'da villa, Ankara'da kır düğününde harcar. Devletin verdiği teşviki denetleyecek ne niyeti ne de kurumu olmadığı için zombilik, salgın halini alır, baş belamız olur.
AR'aştırdığımız halde GE'liştiremiyor olmamızın, "Farklı olandan KORKU, bize benzemeyenden NEFRET, rakiple düello yerine PUSU, akıl yerine KURNAZLIK, sabır yerine TELÂŞ, merak yerine BİAT, bilgi yerine KANAAT ve özgün yerine TAKLİT" dışındaki bir diğer sebebi de işte bu zombi girişimci tutumudur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar