Zihni sıra dışı alışkanlığı vasat

Önce şu prensipte anlaşalım:Sıradan işler yaparak sıra dışı olamazsınız. Peki, sıra dışı olmak mı gerekir? Eğer 2023 gibi hedeflerin varsa evet. Eğer bu hedefleri 3 tarafı denizler ve 4 tarafı...

Önce şu prensipte anlaşalım:Sıradan işler yaparak sıra dışı olamazsınız. Peki, sıra dışı olmak mı gerekir? Eğer 2023 gibi hedeflerin varsa evet. Eğer bu hedefleri 3 tarafı denizler ve 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada gerçekleştirecek isen binlerce kez evet.
15 Temmuz'da darbeci haydutları tepelemek, sıra dışıydı. Yenikapı'da her görüşten insanı bir araya getirip bölücülere birleşerek tepki vermek sıradışıydı. Geceler boyu meydanlarda demokrasi nöbeti tutup sabah mesaiye gitmek, sıra dışıydı.
Peki ya vasat? Sıra dışı olmak adına sıradan işler yapanların beyhude uğraşıdır, olağanüstü başarılar yerine sıradanlıkla, vasatlıkla yetinenlerin egemenliğidir.
Pi sayısını vasati 3 alırsan, uzaya çıkamazsın. Bilgi yerine kanaat ile yetinirsen, vasat kalır, kıt kanaat geçinirsin. Vasat öğretmenin vasat öğrencisi, vasat yöneticinin yanında işe başlayan vasat çalışan... Bireyleri vasatlardan oluşan bir şirket için vasatlık, bu yüzden kader olur.
Her toplumun %2'si, sıra dışı zekâlardan oluşur. Sorun, bu %2'ye ne yaptığına dairdir. Eğer onu olağanüstü eğitir, sıra dışılığını besler ve sıra dışı işler yapsın diye sıradanların yöneticisi yaparsan, vasat gelir tuzağından çıkarsın.
Ya da vasati 50 çöp ile yetinir, küresel rekabette kırık çöpü çeker, uygarlığı ıskalarsın. Vasat ortalama demek... Hem de ölümcül ortalama...
İnsan başını eksi 25 derecede soğut, ayağını artı 100 derecede kaynat, göbeği ORTALAMA 37.5'tir ama ölüdür. Çok iyileri, iyileri ayrıştırmadan, yeteneksiz ve kötülerle harmanlamak tam da budur. Ortalamayı tutturmuş, vasatı sağlamış ama olağanüstü başarıyı öldürmüşsündür.
Kem alât ile kemalât (sıradanlıkla mükemmellik) olmayacağına göre ortalamanın üzerine çıkmak için her alandaki vasatlıklarımızla yüzleşmemiz şart.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar