Yerliye 20 milyar destek

Kentsel dönüşüme iş yapan müteahhit grupları içinden yerli ve milli ürünlerle proje üretenlere 20 milyar liralık destek geliyor. Bu sözler Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye ait... Özhaseki...

Kentsel dönüşüme iş yapan müteahhit grupları içinden yerli ve milli ürünlerle proje üretenlere 20 milyar liralık destek geliyor. Bu sözler Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye ait...
Özhaseki, Dubai'deki Cityscape Global 2017 Fuarı'nda Sabah Gazetesi'nin sektöre yönelik düzenlediği gala yemeğinde, bu niyeti dillendiriyor. Bu, sadece inşaat sektöründe değil, imalat sanayiinde çarkları hızlandırma açısından son derece önemli katkı sunacaktır.
2018'de devreye alınacak proje için yasa gerekiyor. Bakan Özhaseki, bu projenin başarısı için bütün paydaşların işin içine katılması ve desteğine önem veriyor. Faizsiz kredi desteğinin belirgin özelliği, yerli ve milli üretime vereceği teşvik...
Özhaseki inşaat sektörünün yaklaşık 250 mal ve hizmet grubuna dayandığına dikkat çekiyor ve "bir evde 23 bin farklı eşya, malzeme yer alır. Bu kredi desteği, sanayi üretimini tetikleyecektir" diyor.
İller Bankası, belediyelere kentsel dönüşüm işi yapan müteahhitlere kaynak aktarmada kilit rol oynayacak. Şu anda %7-15 faiz oranıyla kredilendiren İller Bankası, %0 faizli desteği verirken, proje gerçekleştirme kriterlerini sıkı sıkıya denetleyecek.
Yılda 500 bin konut üretilen ülkemizde sektör 75 milyarlık iş üretiyor. Bir o kadar da o evlere giren eşyalar üzerinden kaynağı harekete geçirdiği düşünülürse 150 milyar liralık büyüklükten söz ediyor oluruz.
Ortalama 2.5 yıl süren inşaat sürecinde her aşamada denetim ve ona göre istihkak oluşturma sayesinde böylesi bir kaynak aktarımı, bana göre son derece yerinde olacaktır.
Özhaseki'nin mütevazı davranmasına gerek yok. Bana göre Bakan, bir yandan sektörü hareketlendirecek adımı atarken diğer yandan yerli ve milli üretime de doğrudan iş üretmeyi cesaretlendirecektir.
Burada sırası gelmişken söz etmekte fayda var: "Yerlisi varken..." yaklaşımıyla, odalar ve ekonomi STK'ları bu sürece katılmalı. İstanbul Sanayi Odası'nın 3'üncü Havalimanı ve sağlık sektörü için başlattığı girişimler örnek alınmalı, yerli ve milli sanayiciyi üretime cesaretlendirecek toplumsal enerji üretilmeli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar