Yerlilik oranı tutmadı

Türkiye'deki üç GSM operatörü Turkcell, Vodafone ve Avea, 4.5G ihalesinde yarışırken, şartnamede 'yatırımlarda ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl da yüzde 45'lik yerlilik...

Türkiye'deki üç GSM operatörü Turkcell, Vodafone ve Avea, 4.5G ihalesinde yarışırken, şartnamede 'yatırımlarda ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl da yüzde 45'lik yerlilik oranı tutturulacak' gibi bir madde vardı. Bu maddenin nedeni ise 3G ihalesi sırasında yapılanlar.
Yüzde 10 KOBİ şartı getirilen 3G ihalesinde GSM şirketleri, kullandıkları ürünleri yurtdışından getirmişler. Bir bölümünü Türkiye'deki bazı KOBİ'lerin üzerinden geçirmişler ve faturayı KOBİ'lerden almışlar. Bu yöntemin önüne geçmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yerlilik şartı getirmiş. Peki tutturan var mı?
Cenevre'de Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (WSIS) bir araya geldiğimiz BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan'a sorduk. "Şartnamedeki o madde aslında bir vizyonu ortaya koydu" dedi. Yerlilik oranları istenen düzeyde değil ve cironun yüzde 3'ü düzeyinde ceza verme yetkileri var. Ancak BTK Başkanı cezanın kimseye bir yarar getirmeyeceğini söyleyerek "Cezanın bize de, sektöre de faydası yok. Yerlilik oranı için 3-4 yıllık ortalamaya bakmak daha doğru olacak. Oran hesaplanırken "yerlilik belgesi" aranacak. TOBB'un içinde yer aldığı bir organizasyon yazılıma da yerli malı belgesi verebiliyor" yorumunu yaptı.
Türkiye'deki GSM operatörleri altyapı ürünlerini Nokia, Ericsson ve Huawei gibi firmalardan alıyor. Yerlilikte oranı tutturmak için BTK bu kuruluşların üretimlerinin bir bölümünü Türkiye'ye kaydırmalarını ve böylece yerlilik oranını tutturma seçeneklerini daha mantıklı görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar