Yeni Türkiye’nin varoluş fonu

Her proje, dinamizmini dayandıracağı kaynağa ihtiyaç duyar. Kaynağı yetersiz proje, yarı yolda kalır ya da zamanında bitmez. Çoğu kez de rafa kalkar.Yakın geçmişimiz kısıtlı kaynakları...

Her proje, dinamizmini dayandıracağı kaynağa ihtiyaç duyar. Kaynağı yetersiz proje, yarı yolda kalır ya da zamanında bitmez. Çoğu kez de rafa kalkar.
Yakın geçmişimiz kısıtlı kaynakları geliştirmeden başlatılan projelerin nasıl rafa kalktığını gösteren örneklerle doludur. Kayıp yıllar 1990'larda akıllıca fonlanmamış, finans ayağı sakat yüzlerce projenin ölümü bu yüzden gerçekleşmişti.
Rahmetli Turgut Özal'ın dışa açık büyüme modeliyle başlattığı dev atılımların enerjisi de ihdas ettiği fonlardan sağlanmıştı. Sayısal devrim dediğimiz ve Türkiye'yi dünyanın en modern 11'inci iletişim altyapısını ve otoyollar gibi büyük projeleri de bu fonlar sayesinde başarabildik.
Bugün Türkiye Varlık Fonu, benzer iddia ile hayatımıza girmiş bulunuyor. Büyük Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu mega projelerin yanı sıra özel sektörün yatırım hamlesine cesaret verecek finansman kaynağını oluşturacak.
Uzun dönemde 200 milyar $'lık hacmiyle bu süper fon, sadece bizim mega projelerin finansal enerjisini değil aynı zamanda yabancı yatırımcılar üzerinden derinleşme fırsatı sunacak.
Böylesi milli fonlar, dünyada yeni değil. 40'tan fazla ülkenin 80'e yakın fonunda 10.4 trilyon $ ile mega projeler finanse ediliyor. 2023 hedeflerine varmak için gereken ekonomik zıplamalar için böylesi bir güç odağı oluşturmak şarttı zaten.
Türkiye Varlık Fonu'nun gerekçesi, içine dâhil edilen kamu devleri dışında bir başka gücü, yönetimindeki başarıdan gelecek. Fon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, bu başarının mimarı durumunda...
Kendisini Vakıf Emeklilik Genel Müdürü iken tanıdım. Bize yaptığı sunumda, Türkiye'nin yarınına dair hedeflerini paylaşmıştı. Derken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ve oradan da şimdiki görevine getirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar