Türk mermeri dururken ithalata ne gerek var?

Bu cennet vatana bahşedilmiş zenginliklerden biri de mermerimiz. Ancak tıpkı fındık, kayısı gibi değerini yeterince biliyor muyuz? Misal fındığın cefasını sen çekersin...

Bu cennet vatana bahşedilmiş zenginliklerden biri de mermerimiz. Ancak tıpkı fındık, kayısı gibi değerini yeterince biliyor muyuz? Misal fındığın cefasını sen çekersin ama sefasını, borsasını, yüksek kârını başkası sürer.
Expo Turkey by Qatar Fuarı için Doha'dayız. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, elindeki 1-5 $'lık banknotlarla stantları dolaşıp siftah parası dağıtıyor. Amacı, fuarın tamamı Türk olan katılımcıları arasında tanımadıklarıyla ilişki kurmak... Bu sırada Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) standına da uğradı; Başkan Aziz Torun'la ilk kez bu vesileyle tanıştı.
Bu yıl dünyaya 2.2 milyar dolarlık Türk doğaltaşı ihraç etmek için sektörüne önderlikyapan Ali Kahyaoğlu, yurtiçindeki büyük ve lüks projelerde yerli mermer kullanmayanlaradönük eleştirisini Torun'a da tekrarladı.
İki sektörün başkanının ilk kez Doha'da tanışmalarına tanıklık edince neden yeterine yerli mermer kullanmadıkları daha da netleşti; zira tanıtım sorunu var. Aziz Torun'un bu soruya cevabı, yaşadıkları sıkıntıya dair: "İstanbul Torium'da zeminde kullandığımız 7 bin metrekare mermer zamanla çok kötü bir görüntü oluşturmaya başladı. Biz de mecburensöküp, yerine seramik döşedik..." 
Söküm sırasında bunun sebebi anlaşılıyor; meğer yerde kullanılmaması gereken mermer döşenmiş. Bunun üzerine Kahyaoğlu, Torun'a söz veriyor: "Bundan sonra ben size ücretsiz mermer danışmanlığı yapayım. Yeter ki yerli mermer kullanmaktan vazgeçmeyin." 
Yerli mermer kullanan gayrimenkul yatırımcılarına Özak GYO Yönetim Kurulu BaşkanıAhmet Akbalık'ı örnek gösteriyor: "Ahmet Bey sağ olsun tüm projelerinde yerli mermerkullanmaya özen gösteriyor." 
Peki ya 3'üncü havaalanı? Bildiğim kadarıyla İstanbul Sanayi Odası'nın girişimiyle burada yerli mermer kullanımı sağlandı. Kahyaoğlu "maalesef tam öyle olmadı" diyor.
"Expo Turkey by Qatar"ı düzenleyen Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Katar'la Trabzon'da imzalanan anlaşmaların maddeleri arasında bu organizasyonun da yer almasıyla umutlanmıştı: Ancak, iş planlandığı gibi yürümedi. 16 Nisan referandumu, bakanların programını değiştirdi. Türkiye'den üst düzey katılım olmayınca, Katar tarafı da ilk gün fuara resmi açıdan ilgisiz kaldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar