TEMSA ABD’de otobüs üretecek

Geçen hafta Belçika'da düzenlenen Avrupa'nın en büyük otobüs fuarı Busworld Kortrijk'te Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper ve TEMSA'nın kısa süre sonra emekli olacak mevcut CEO'su Dinçer Çelik ile...

Geçen hafta Belçika'da düzenlenen Avrupa'nın en büyük otobüs fuarı Busworld Kortrijk'te Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper ve TEMSA'nın kısa süre sonra emekli olacak mevcut CEO'su Dinçer Çelik ile sohbet ettik. Şirketin yurtdışı planlarını dinledik.
Alper, ABD'de iyi bir servis ağına sahip olduklarını belirterek, "Artık orada üretime başlamak için fırsat kolluyoruz.
Şu an ABD'de 1.000 adet TEMSA aracımız var. Bu da beş yıl gibi bir sürede oldu. Üretim için birkaç yer baktık. 2018'de ABD'de ilk otobüsümüzü üretmiş oluruz" dedi.

PİL FİYATI HER YIL DÜŞÜYOR
Elektrikli araçlarda kritik konunun pil olduğunu hatırlattığımızda da Alper şunları söyledi: "Pillerin yazılımla yönetilmesi meselesi öne çıkıyor.
Elektrikli araçta know-how burada.
Yoksa piller ve hücreler Uzak Doğu'da hammadde fiyatına satılıyor. Ve fiyatları sürekli ucuzluyor. Asıl knowhow frene bastığınızda şarj etme, aracınız yokuş aşağıya giderken kendini şarj etme, piliniz az kaldıysa klimayı daha az çalıştırmada... Buralarda herkesin kendine özgü senaryoları var. Ve çok ciddi bir know-how gerektiriyor.
Bunu ancak siz yaparsanız keskinleşiyorsunuz.
İşte burası kritik. Bir inovasyon şirketi oluyorsanız o zaman knowwho'dan know-how'a geçiyorsunuz..."

2023'TE FİYAT EŞİTLENİR
Türkiye'de bir dizel aracın maliyetinin 120 bin euro, CNG'li otobüsün 150 bin, elektrikli otobüsün ise 400 bin euro civarında olduğunu anlatan Alper, "Pil maliyetinin ucuzlaması lazım, ucuzluyor da... Her yıl yüzde 30 düşüyor. Bir aracın iki yılda prototipi çıkıyor. Prototipi çıktığında pil maliyeti yarı fiyatına gelmiş oluyor.
Bugün üzerine çalıştığımız elektrikli aracın seri siparişini 2018 sonunda aldığımızda bunun geri dönüşümü beş yıl..." dedi. 2020-2023'te arasında pil kullanan bir elektrikli araçla içten yanmalı dizel aracın maliyetinin birbirine eşitleneceğini vurgulayan Alper, "Dolayısıyla isteyelim ya da istemeyelim en geç 2023'te bu dönüşüm tamamlanacak. Eğer 2023'te fiyat eşitlenirse artık hangi belediye içten yanmalı bir dizel aracı alır ki... Bugün bile bir dizel araca göre elektrikli bir belediye otobüsünün harcaması altıda biri kadar. Şu anda 7-8 yılda amorti ediyor kendini ama 2023'te bu süre 4 yıla inecek. 2023'te başa baş noktasına geldikten sonra maliyeler elektrikli lehine çok daha hızlı düşecek..." diye konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar