Teknoloji yeni büyük ağabey

Teknolojinin giderek ivmelendiği günümüzde hissettiğim tehdit şu: Bu dünyada eğer üretici değil isek başımız fena halde belaya girecek.Zira her biri cari açık kokan teknolojileri ithal edecek, tonlarca para...

Teknolojinin giderek ivmelendiği günümüzde hissettiğim tehdit şu: Bu dünyada eğer üretici değil isek başımız fena halde belaya girecek.
Zira her biri cari açık kokan teknolojileri ithal edecek, tonlarca para ödeyeceğiz.
İngiliz yazar George Orwell, içinde bulunduğumuz dünyayı 1948'de roman olarak kurgulamış ve kitabın adını da 1984 koymuştu. Romanı yazdığı yılın son 2 rakamını değiştirerek ulaştığı 1984 yılında "büyük ağabey seni gözetliyor" cümlesini kurmuştu. Gerçi onun söylediği tarihten çeyrek asır sonra olsa da dedikleri çıkmış hatta daha fazlası gerçekleşmiş oldu.
Son yıllarda katıldığım bilişim fuarlarında gördüğüm, yalnızca devletin veya güvenlik güçlerinin değil, hepimizin büyük ağabey haline geldiğimizdir.
Öyle ki cebimizdeki cihazlar yetmiyormuş gibi sanal gerçeklik gözlükleriyle evreni algılama şeklimiz dönüştürülüyor.
Bilgiye parmakların ucuyla erişim gitmiş, 3 boyutlu ortamda ve zihninde oluşturulan bilgi evreninde dilediğini yapabiliyor, yaşayabiliyorsun. Cep telefonu veya benzeri ağ cihazlarının çocuklara kadar indiği ortamda akıllı yazılımlar ve yapay zekâ da işin içine girince, bizi izleyen büyük ağabeyler çoğalıyor. Daha da ilginç olanı bizler de birilerinin büyük ağabeyi olacak imkânlara erişiyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar