Saldırı siber fidye gerçek

Eflatun'un Akademisinin kapısında "geometri bilmeyen giremez" yazılıydı. Zira geometri, dünyayı algılamada "zorunluluk" kabul ediliyordu. Bugünkü dünyayı algılamak için daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz...

Eflatun'un Akademisinin kapısında "geometri bilmeyen giremez" yazılıydı. Zira geometri, dünyayı algılamada "zorunluluk" kabul ediliyordu. Bugünkü dünyayı algılamak için daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz kesin...
Hele ki siber dünya kavrayabilmek, orada var olabilmek, tehditleriyle baş etmek, kural koymak, savaşçısı olmak veya kişi, kurum ve ülke güvenliğini sağlamak için kapı giriş tabelasını önereyim: "Kod bilmeyen giremez."
İlköğretimden başlayarak okullarda çocuklarımıza yazılım dillerini, kodlamayı öğretmek, bu açıdan son derece hayatidir. 1980'lerde okullarda bilgisayar sınıfları açılsın diye ömür törpüledik, çeyrek asır sonra önemini kavrayabildik.
Gelecek çoktan geldi ama eşit dağıtılmadı diyoruz. Tam da bu yüzden gelecekte siber dünyanın marabası değil, efendisi olabilmenin şartlarından biri, çocuklarımıza kod öğretmektir. Ancak bu sayede siber dünyada tutunabiliriz.
Yazının başlığına gelince... Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Ukrayna'da başkent Kiev'deki metroyu, Odesa kentindeki havalimanı ile Rusya'da çeşitli kuruluşları etkileyen yeni bir siber saldırıyı tespit etti.
Saldırganların "Bad Rabbit -Kötü Tavşan" adını verdiği saldırı dalgası sonucu pek çok bilgisayardaki veri, fidye talebi ile şifrelendi. Türkiye Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan'dan sonra saldırıya en çok maruz kalan 4'üncü ülke oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar