Pekin, Türkiye’yi daha net anladı

Sabah Yazarlar Kulübü olarak Çin'de yaptığımız konferansların son günü Pekin'deydik. Tıpkı Şanghay'da olduğu gibi konferansa ilgi son derece fazla ve sorular yoğundu. Anladığım, Çin ile Türkiye...

Sabah Yazarlar Kulübü olarak Çin'de yaptığımız konferansların son günü Pekin'deydik. Tıpkı Şanghay'da olduğu gibi konferansa ilgi son derece fazla ve sorular yoğundu. Anladığım, Çin ile Türkiye benzeri temaslarla birbirlerini doğrudan ve derinlemesine tanıdıkça Pasifik Çağı'nda bizleri çok farklı ikbal beklediğidir.
Çin üzerine yığınca makale okumuş biriyim. Hele ki izlediğim belgesel, seyrettiğim filmleri de hesaba katarsak pek fazla enformasyon sahibi olduğumu iddia edebilirdim.
Ta ki buralara gidip gelmeye başlayınca, bu enformasyonların ya eksik veya yanlı olduğunu kavradım.
Neticede biz Çin'i, Batı'nın elimize tutuşturduğu kitaplardan okuya gelmişiz.
Bizim işadamları bu ülkeyle iş yapmaya başladıkça Çin hakkında ihtiyaç duyduğumuz bilginin niceliği de niteliği de artmaya başladı. Burada sorun, bu bilgilerin sürekli ve sistematik hale getirilmesi eksiğinden doğuyor.
Şükür ki Sabah Yazarlar Kulübü olarak başlattığımız bu girişim sayesinde kurulan temaslar, iki ülke ve toplumları arasındaki bilgi akışını, Batı filtresi, merceği olmadan yansız, ziyansız sağlayabilecek.
Gezimizde bize eşlik eden Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, bu ihtiyacı önceden hisseden yöneticilerimizden biri.
"Çin için yepyeni bir atılım içindeyiz" diyor Akarca; "iki ülke gazetecileri karşılıklı bir araya getiriliyor. Washington, Berlin, Brüksel, Moskova'da olduğu gibi... Örneğin Çin'in Batılı yayın kuruluşlarının haberleri ile oluşan kamuoyu bu kez iki ülke gazetecilerinin buluşmasıyla, Türkiye'deki pek çok gerçeği Turkuvaz Grubu gazetecilerimizin ağzından bizzat duymuş oldular." Mayısta Çin'e resmi bir ziyaret yapması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyareti öncesi, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Çinli mevkidaşı ile bu ziyaret sırasında imzalanması planlanan protokol ile ilgili son değişiklikleri gözden geçirdi. Protokol ile gazetecilerin temaslarının artırılması ve medyalarımız arasında daha sıkı işbirliği öngörülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar