Özel sektör de evrak tuzağında

Sanıyorsunuz ki özel sektör dinamizmi, kamu benzeri örneklere izin vermez... Aslında durum bunun tam tersidir. Özellikle kuruma yeni iş fikirleri sağlayacak veya satınalma sürecinde daha uygun girdiler temin edecek insanlar, bu "kurum içi...

Sanıyorsunuz ki özel sektör dinamizmi, kamu benzeri örneklere izin vermez... Aslında durum bunun tam tersidir. Özellikle kuruma yeni iş fikirleri sağlayacak veya satınalma sürecinde daha uygun girdiler temin edecek insanlar, bu "kurum içi bürokratlar" tarafından engellenebiliyor.
Örnekleri analiz ettikçe ortaya çıkan tablo; "güvensizlik" ve "risk üstlenme" gibi kavramlarla şekilleniyor. İnisiyatif almaktan uzak kişilerin, firmalarda kritik pozisyonlara getirilmesi, "ölümcül hata" olarak nitelendirilebilir.
Yaptığı her işlemde, kendini garantiye almak için karşısındakini "bürokrasi" ile bıktıran bu belge- obur yöneticilerin firmaya maliyeti nedir dersiniz? Bu konuda bir çalışma yok fakat başka bir çalışma, size bir fikir sunabilir.
İşgücündeki her birey, 1 saatlik çalışma sonucu milli gelire ancak 6 lira katkı sağlayabiliyor. Aynı rakam, AB ülkelerinde 50 lira, ABD'de ise 80 lira...
Bu istatistiğe konu olan "işgücündeki ortalama bireyi" kendi firmanızda ve milli geliri de "sizin cironuz" olarak düşünün... Ölçü olarak Batılı örneklerden yola çıktığınızda, firmanızın fazlasıyla "değer yaratmayan iş süreçlerine" sahip olduğunu görüyorsunuz.
Bizim KOBİ'ler, krizlerin yardımıyla(!) değer yaratmayan iş süreçlerini bulup ayıklama konusunda hayli başarılı olabiliyorlar. Fakat "iş yapma kültürü" eskinin "kazan/ kaybet" yaklaşımına takılıp kalan "kurum için bürokrasi" yüzünden, yeterince verimli hale gelemiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar