Nitelikli veri üretiyoruz

Ulusal Hesaplar Sisteminde yapılan düzenlemeye dair bilgilendirme toplantısındayız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş bu ihtiyacın gerekçelerini sıralıyor.Kar muhalefeti yüzünden 3.5...

Ulusal Hesaplar Sisteminde yapılan düzenlemeye dair bilgilendirme toplantısındayız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş bu ihtiyacın gerekçelerini sıralıyor.
Kar muhalefeti yüzünden 3.5 saat ekibiyle Ankara uçağında bekledikten sonra gelebildiği toplantıda Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Tülay Korkmaz ve Yıllık Hesaplar Grubu'ndan Ahmet Kürşat Dosdoğru ile detaylı sunumlarını izledik.
TÜİK devletin veri üreten kurumu. Eskinin Devlet İstatistik Enstitüsü döneminden beri biz ekonomicilerin çok yakından izlediği, şimdilerin TÜİK'i, çoğu kez yol kazalarıyla gündeme gelirdi. Devletin resmi ama gayriciddi veriler ürettiği dönemleri oldu.
Kurum, yanlış zamanlama ve yanlış veriler açıkladığı Birol Aydemir'li günleri geride bırakmış görünüyor.
Uluslararası istatistik standartları gereği milli gelir hesaplamasındaki güncellemeyi sunarken yeni seriye geçişin gerekçeleri, daha nitelikli veri üretileceğini gösteriyor.
Temel sorun, ekonomik verilere ilişkin ölçmeye dairdir ve ne yazık ki Türkiye'de veri üreten kurumlar, yasa ve düzenlemelere rağmen, elindeki bilgiyi TÜİK'le paylaşmaya fazla hevesli değil... Mehmet Aktaş bu durumu; "paylaşım olmadığı gibi veri birliği yok. Adeta yalvararak veri topluyoruz" sözleriyle ifade ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar