Neyi kime nasıl tanıtıyorsunuz?

Sektörel tanıtım grupları, Türkiye'nin değerlerini dünyaya tanıtmak ve ihracata destek vermek amacıyla oluşturdu. Fikir şahane... Peki uygulama?Aceleci okur için söyleyeyim dökülüyorlar.Elbette işini iyi...

Sektörel tanıtım grupları, Türkiye'nin değerlerini dünyaya tanıtmak ve ihracata destek vermek amacıyla oluşturdu. Fikir şahane... Peki uygulama?
Aceleci okur için söyleyeyim dökülüyorlar.
Elbette işini iyi yapanları var ancak teoride mükemmel bu proje, pratikte pek işe yaramamış gibi. Bir zamanlar İGEME (ihracatı Geliştirme Merkezi) vardı, verimsiz uygulayıcılar yüzünden tarih oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) içinde 16 sektörel tanıtım grubu var: Kanatlı, deri, makine, kuru meyve, makarna, bulgur, bakliyat, bitkisel yağlar, seramik, süs bitkileri, un ve unlu mamuller, zeytin, zeytinyağı, su ürünleri, narenciye, fındık, şekerli mamuller, savunma ve havacılık, kozmetik gibi ihracata değer neyimiz varsa, tanıtmak için "grubunu" kurmuşuz.
İçlerinde parlak projelerle yurtdışında ürünümüzü tanıtmada fevkalade başarılı olanları özenle ayrı tutarak, gözlemlerimden yola çıkıp söyleyeceğim şudur: Türk'ü Türk'e tanıtıyor, yurtdışını fuar standından ibaret görüyor, çoğu da birlik parasıyla gezip tozuyorlar. Yurtdışı fuardayız. Tanıtım grubumuz orada ürünü sergiliyor, ziyaretçilere anlatıyor.
Peki, hepsi bu mu? Evet bu... Gerisi? Gezip tozmak, gidilen şehrin gece âlemlerine akma, birkaçına tanık olduğum hovardalıklar... Bitti gitti...
Eee, tanıtmış mı olduk şimdi? Peki ya zaten bildiğim ürünümü içeride bana tanıtanlara ne demeli?
Tamam, iç pazar da cazip fakat ihracat yapıyoruz bayanlar baylar... Neyi kime nasıl tanıtıyorsun? Bir algı araştırması yapsan, etki analizi yapsan? Ölçemeyince bilemiyor, bilemeyince yönetemiyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar