Kilosu milyon $’lık ilaçlar Türkiye’den ihraç edilecek

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan ilaç sanayisi, heyecan yaratan yatırımlara sahne olmaya başladı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nin en büyük biyoteknolojik ilaç firması CinnaGen'in, 100 milyon...

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan ilaç sanayisi, heyecan yaratan yatırımlara sahne olmaya başladı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nin en büyük biyoteknolojik ilaç firması CinnaGen'in, 100 milyon dolar yatırımla Çerkezköy'de hayata geçireceği fabrika, kilosu milyon dolarla ölçülen ilaçların Türkiye'den dünyaya satılmasını sağlayacak. Henüz üretime geçmeden milyonlarca dolarlık ihracat bağlantısı yapan tesis, Türkiye'nin biyoteknolojik ilaç alanındaki ilk yatırımlarından biri oluyor. Sektörün cari fazla vermesini sağlayacak gelişmeler arasında gösterilen yatırımın 20 ülkeye ihracat hedefi var.


CinnaGen kurucu ortağı ve CEO'su Haleh Hamedifar, Başkan Yardımcısı Seyed Alireza Hosseini ve Aryogen'in CEO'su Amir Farshchi şirket hedefleri ile ilgili bilgiler verdi.

KNOW-HOW AKTARACAK
Türkiye üzerinden başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştireceklerini söyleyen CinnaGen İlaç CEO'su Ferhat Farşi, "Biyoteknolojik ilacın üretimiyle ilgili çok büyük bir know- howı Türkiye'ye aktarıyoruz" açıklamasını yaptı. Farşi yatırım ile ilgili şu bilgileri verdi: "Fabrika Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde olacak. Eylül 2018'de test üretimine başlamayı düşünüyoruz. İlk etapta 30 milyon dolarlık fiziki bir yatırım yapıyoruz. Bunun know-how transferiyle düşünürseniz toplamda 100 milyon dolarlık bir yatırım ortaya çıkıyor. Türkiye'den de başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelere ihracat planlıyoruz."



KATMA DEĞER FARKI YÜKSEK
Farşi, kendi yatırımlarının diğer ilaç yatırımlarından farkını ise şu sözlerle özetledi: "Türkiye'de normal ilaçların "jenerik" (benzer) olanlarını kilo başına 16-18 dolara ihraç ediyor. CinnaGen'in İran'da ürettiği "biyobenzer" ilaçların kilo başı değeri 1-3 milyon dolar arasında değişiyor. Ayrıca 6'ncı Ar-Ge merkezimizi Türkiye'de kuracağız. Çerkezköy'de proteini de üreteceğiz. Protein, üretimde yaratılan değerin yüzde 90'ını oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı'na A'dan Z'ye her şeyi Türkiye'de üretme taahhüdünü kendimiz verdik." Farşi 'Türkiye'den kaç ülkeye ihracat yapılacak' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: "20 ülkenin ihracatını buradan yapacağız. Bu ülkelerin ihracat hakkını biz CinnaGen İlaç olarak üstlendik. CinnaGen Grup'un daha önceden 10 ülkeye ihracatları var. Ancak biz yeni pazarlara açılıyoruz. 2023'te yüz milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. İstihdam konusunda da aşamalı planlarımız var. İlk etapta 100 kişi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu sadece fabrikada. Bizim satış-pazarlama ekibimizde olacak. Bizim toplam bakarsanız Türkiye'de 150-200 arası bir kadromuz olacak."

YENİ ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞIYOR
Şirket olarak genellikle onkoloji ilaçlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Farşi şöyle devam etti: "Bizim temelde onkoloji, romatoloji ve hematoloji alanında ilaçlarımız bulunuyor. Ayrıca yani nadir görünen hastalıklarda kullanılan ilaçlarda, kısırlık tedavisinde, ve MS hastalıkları için de çok zengin bir ürün portföyümüz var. Şu anda 12 tane ürünümüz var. 12 adet ürünümüz de geliştirme süresince."

25 YILDIR SEKTÖRDE
35 yıldır Türkiye'de yaşayan Tebriz doğumlu Azeri Türkü Ferhat Farşi, 1993'ten beri sektörde. Bu sürede Biofarma İlaç, Bilim ve Abdi İbrahim İlaç'ta üst düzey yöneticilik yapan Farşi, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Endüstriyel Eczacılık bölümünde yüksek lisans yaptı. 2011'de Barselona'da gerçekleşen "European Business Awards"ta, "İnovasyon" alanında "Ruban d'Honneur" ödülünü aldı. Farşi'nin şu ana kadar ilaç geliştirme ve formülasyon konularında 30 adet patent başvurusu bulunuyor.

NEDEN TÜRKİYE?
Cinna Gen CEO'su Dr. Haleh Hamedifar'a ürettikleri ileri teknoloji ilaçlara, ABD'den talep olup olmadığını sordum. Cevabı ilginç oldu: "ABD selamımızı almıyor, ilacımızı alır mı? Ama Türk ilacını alır."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar