İşini başkası gibi yapmak

Başkası iyi yapıyorsa, neden olmasın! Ancak her şeyi başkası gibi yapınca da kendimize ait üretim modeli yönetim yaklaşımı gelişemiyor. Bugün işe dair her şeyimiz, işimize yarasın yaramasın...

Başkası iyi yapıyorsa, neden olmasın! Ancak her şeyi başkası gibi yapınca da kendimize ait üretim modeli yönetim yaklaşımı gelişemiyor.
Bugün işe dair her şeyimiz, işimize yarasın yaramasın Batı'dan getirilmiş. Yasasından, düzenlemesine, iş süreçlerinden iş yapma tarzına dek, gelişmiş ekonomilerin ürettiği her değeri, sorgulamadan alıp, hayatımıza yerleştirmişiz.
Batı'da sendika vardır. Bizdeki "Lonca" sistemini bir anda inkar ederek, "sendikalizm"i buyur etmişiz. Batı'nın çalışma yasalarını paketleyip almışız. Paketten grev ve lokavt gibi iki enstrüman çıkmış. Kendi üretmediğimiz araçları kullanmayı öğrenmenin bedelini ağır ödemişiz.
Batı'da çek vardır. "Anında para" demektir. Aynen kopyalamışız. Fakat nedense bizde vadeli ödeme aracı haline dönüşüvermiş. Hatır ve güvene dayalı iş yapma tarzımıza uymadı zira... İnsan Kaynakları, son zamanların en moda iş kavramı. Performans değerlendirmesi, psikometrik analizler, grading sistemleri vs. Oysa başka bir kültürün ürettiği bu süreçler bizde farklı çalışıyor ve hiç kimse, "aldık da işimize yarıyor mu?" sorusunu sormuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar