Gümrük Birliği güncellemesi AB dümeni mi?

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında 20 yıl geride kaldı. Çoktandır bu anlaşmayı sorguluyorduk bu defa AB Komisyonu, anlaşmanın modernize edilmesi teklifiyle geldi.Peki, neyi kapsıyor bu...

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında 20 yıl geride kaldı. Çoktandır bu anlaşmayı sorguluyorduk bu defa AB Komisyonu, anlaşmanın modernize edilmesi teklifiyle geldi.
Peki, neyi kapsıyor bu modernite?
Gümrük Birliği 2.0 diyebileceğimiz yeni sürümünde neler var? Görünüşe göre Türkiye'nin lehine olacak ama ben bu kanaatte değilim. AB'nin kötü sicili yüzünden emin olamıyorum.
GB, mevcut haliyle sadece sanayi ürünlerini kapsıyor ve geleneksel tarım ürünleri bu anlaşma dışında... Güncelleme ile GB'deki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin, tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişleyecek.
Bunun yanı sıra AB'nin Kanada, ABD ile yapacağı serbest ticaret anlaşmaları, Türkiye pazarını bu ülkelerin ürünlerine açarken, ülkemiz AB üyelerinin faydalanacağı gümrük kolaylıklarının dışında kalıyor.
140 milyar euro büyüklüğünde işlem hacmiyle AB'nin 5'inci büyük ticaret ortağıyız. AB üyesi olmayıp GB üyesi olan nadide konumumuzla, Brexit sonrası İngiltere için rol model bile olduk.
Ancak temel sorun, AB'nin Türkiye ile ilgili hayırlı rüya görmemesidir.
Sığınmacılara sadece bu yıl 3 milyar euro maddi katkı sözleri vardı. Vize ayıbını güya gidereceklerdi.
Vizyon eksikliği içindeki yönetimiyle AB bugün GB anlaşmasında güncelleme için yetki talep ediyorsa, bunu iki kez düşünmemiz şart. Çeyrek asırdır kapısında beklettikleri AB, artık "caddedeki tek dükkân" değil ve Türkiye'nin bölgesel ittifak seçenekleri hızla çoğalıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar