Araçlarda kara kutu

Mühendislikte temel kural şudur: İnsanı eğitemiyorsan, malzemeyi eğit...Bu kural dikkate alındığı oranda kazalar önlenmiş, verim artmış, insanların düzeltemedikleri davranışları neticesinde kendilerine...

Mühendislikte temel kural şudur: İnsanı eğitemiyorsan, malzemeyi eğit...
Bu kural dikkate alındığı oranda kazalar önlenmiş, verim artmış, insanların düzeltemedikleri davranışları neticesinde kendilerine verdikleri zarar azalmış.
Başbakan Binali Yıldırım dün, sigorta primlerinden söz ederken, araçlara konulacak kara kutulara dair kararı açıkladı: "Uçak ve gemilerdeki gibi bu kara kutular, seyahat sürecinde ne oldu, sollamada hata var mı, hız aşımı, trafik kuralı ihlali var mı, bunları kaydedecek." Her ne kadar sigorta primlerindeki fahiş bedeller yüzünden olsa da ben bu gelişmeyi son derece yerinde buluyorum. Sonuçta trafiği tıkayan, insanların ölümüne veya yaralanmasına yol açan, zaman kaybı, ürün kaybı, gelir kaybına sebep olan, sürücü hatalarıdır.
Teknoloji geliştikçe araçlardan, yollardan veya trafik yönetiminden doğan hatalar azalıyor, hatta sıfıra iniyor. Fakat ağır da olsa akan trafikte şerit değiştirmeye, makas atmaya engel olan teknoloji henüz yok.
Belki sürücüsüz otomobil çağında bu teknoloji var olacak fakat o süreçte sürücüyü "kötü alışkanlığından" alıkoymak için bindiği aracın bu hataları kayda alması, raporlaması, hatta ihbar etmesi pekâlâ mümkün.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar