Almanya’nın yarın kumarı

Güneyimizdeki sıcak savaşın gündemi içinde Almanya'nın çıkardığı sorunları konuşur olduk.Türkiye'ye yönelik tırmandırdıkları gerilim, köklü ve derin ilişkileri tehdit edecek...

Güneyimizdeki sıcak savaşın gündemi içinde Almanya'nın çıkardığı sorunları konuşur olduk.
Türkiye'ye yönelik tırmandırdıkları gerilim, köklü ve derin ilişkileri tehdit edecek boyuta varabilir.
Almanya, en büyük ticaret ortağımız... Yılda 14 milyar $'lık ihracat, 21 milyar $'lık ithalat olmak üzere 35 milyar $'lık ticaret hacmimiz var.
Ayrıca bizdeki en eski yabancı yatırımcılar arasında Alman firmaları var. Bizim de 5 milyon gurbetçimiz bu ülkede...
Almanya'nın Türkiye'ye çıkardığı zorlukların tamamını iç siyaset kaygısına bağlayamayız. Gezi Parkı gerginliğini hatırlayın;
Taksim Platformu'nun talepleri arasında ilk sırada, 3'üncü havalimanının iptali vardı ve Lufthansa için tehdit oluşturduğu zikrediliyordu.
Gerginliğin bir diğer ayağı, Ortadoğu'da kural koyucu olan Türkiye'nin Astana sürecini dahi tanzim edecek kadar belirleyici hale gelmesi, Almanya'nın öteden beri bölgedeki emelleriyle ters düşüyor. Türkiye'yi eskiden olduğu gibi yeni zenginlik alanlarında, büyükler masasında değil, taşeron ülke gibi görmek istiyor.
Türkiye eski Türkiye değil ve yakın gelecekte güneyimizdeki savaşın bitmesiyle başlayacak süreçte, doymamış pazarların giriş kapısı durumuna geliyoruz.
Almanya'nın ambargolaştığı Rusya ile Türkiye'nin artan siyasiekonomik ilişkileri, başka bir gizli bahane...
Kendi ülkesinde tırmanan ırkçılığı önlemek için politika oluşturmak yerine Türkiye ile gerginliği seçen Almanya, bir bakıma yıktığı Berlin Duvarı'nı, mültecileri de dışarıda bırakacak şekilde yeniden örüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar