30 milyar şey akıllandığında

İnovasyon, eğer bir amaç gütmüyorsa, kuru gürültüden başka bir şey değil.Bu amaç TİM için gerileyen ihracatı artırmanın yenilikçi yolu, şirket için farklı zenginlik...

İnovasyon, eğer bir amaç gütmüyorsa, kuru gürültüden başka bir şey değil.
Bu amaç TİM için gerileyen ihracatı artırmanın yenilikçi yolu, şirket için farklı zenginlik alanlarının keşfi, özel sektör için küresel arenada yeniden pozisyonlanma olmalıdır.
Değer üretmeyen iş süreçlerini ayıklamada eğer yenilikçi yollar bulamıyor isek inovasyon "genel geçer moda" haline gelir ve içi hızla boşalır. Tıpkı ülkemizde herkesin diline düşen ama hayata geçirilemeyen söylemler yığını gibi...
Dikkat çekmek istediğim bir konu var; tedarik zinciri kavramı yerine değer matrisi anlayışının hâkim olduğu dünyada satınalmanın yeni fırsat ve tehdit alanları oluşturduğudur.
Nesnelerin interneti çağında eğer ürün ve hizmetler, "büyük veri" içinde dolaşıyorsa, bunlara en uygun zamanda ve en iyi fiyatta erişim, hayati önem kazanmış demektir.
Geleneksel anlamda "biri üretmiş, gidip satın al" anlayışı tarih oluyor.
Öncelikle çok daha fazla mal ve hizmet çeşidi var rafta... 36 milyonu aşkın kodeks içinden işletmenin ihtiyacı olan, belki henüz üretilmemiştir bile.
İnsansız hava araçlarının kuryelik yaptığı, makinelerin birbiriyle konuşabildiği ve 3 boyutlu yazıcılarla seri üretimin sonunun gelip ihtiyaca odaklı değer üretildiği çağda en dramatik değişikliği yaşayacak olanlar arasında satınalmacılar var.
Robot sadece üretmiyor, aynı zamanda naklediyor ve bir diğer eşya ile konuşabiliyorsa, satınalmacı ne yapacaktır?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar