Gizli enerji kaynağımız, verimlilik

Hani enerji tasarrufu her gündeme geldiğinde, iki ampulden birini söndürüyorduk ya meğer toplam enerji faturasının %5'ine denk gelen aydınlanma masrafından kısıyormuşuz. Üstelik ışık konforumuzu...

Hani enerji tasarrufu her gündeme geldiğinde, iki ampulden birini söndürüyorduk ya meğer toplam enerji faturasının %5'ine denk gelen aydınlanma masrafından kısıyormuşuz. Üstelik ışık konforumuzu daraltarak...
Oysa bir evin enerji faturasının %80'ini, ısıtma ve soğutma enerjisi oluşturuyor. Enerji obur binaların asıl büyük derdi, soğutma ve ısıtma giderleri ve bir alanı soğutmak için harcadığımız enerji, ısıtmadan 3 kat fazla!
Hal böyle olunca enerji verimliliğinin omurgasına ısı yalıtımı oturuyor. Yetmiyor aynı omurgada verimli teknolojileri kullanmama, binaları, tesisleri enerji verimini gözeterek tasarlamama gafletimiz söz konusu...
Dinimiz "israf haramdır" diyor ve israftan kaçınmayı emrediyor fakat %99'u Müslüman Türkiye, OECD ülkeleri içindeki en müsrifler arasında. Genel ezber, israfı "ekmek" üzerinden örneklendirir. Her üç ekmekten biri çöpe gidiyor diyoruz. Değer üretmeyen iş süreçleri yüzünden milli gelirin %8'inin israf edildiğini duyuyoruz.
Kentsel dönüşüm gündemde... Halen üçüncü sürüm konutlarda oturuyoruz ve kötü yalıtım yüzünden enerji israfı, akıl almaz boyutlara varabiliyor. Enerji verimliliği, bu kaynakları israf etmemeyi tanımlıyor. Sonuçta dışa bağımlı fosil enerjiden söz ediyoruz ve bu alandaki israfın doğrudan yansıması cari açık üzerine yoğunlaşıyor.
Bir örnek; Avrasya Tüneli, %90 tasarruflu LED ile aydınlanırken diğer tünellerde neden enerji obur halojen lamba kullanılır. Mesela camilerimizde tüm müsrif ışıkları, tasarruflu aydınlatmayla donatsak, topluma rol modellik olmaz mı?
Petrolü, gazı olmayana uluslara enerjisizlik, daha da büyük dert... Ya yeni kuyu keşfedecek, ya yeni gaz kaynağı bulacak veya elindeki enerjiyi daha verimli kullanarak, ihtiyaç duyduğu kaynağın 3'te birini, "verimlilikten" kazanacak.
Türkiye'de kaynak sorunu yok, idrak sorunu var... Enerjiyi verimli kullanarak, aslında yeni ve bedava enerji kaynağı ürettiğimizi idrak ettiğimizde cari açığı daha kolay yönetecek, israftan uzaklaşıp rahat edeceğiz.
Dün Enerji Verimliliği Derneği'nin yeni Başkanı Murat Kalsın'ı dinlerken, bu alanda üretilecek projelerin ne kadar fazla olduğunu gördüm; "Türkiye'nin enerjisi yükseliyor. İnanıyorum ki halkımız, enerji verimliliğine sahip çıkıp çalışmalara eşlik edecek."
Mademki gizli enerji kaynağımız verimliliktir, o halde Murat Kalsın ve ekibi, geliştirecekleri toplumsal projelerle bu kaynağı kullanmamızı sağlayarak enerjide bağımsızlık idealimizi gerçekleştirebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar