Bilişim hukuku dönüştürüyor

İzmir'deyiz. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'nda internetin hayatımıza dokunduğu alanlardan belki de en kritik olanı, hukuk boyutunu konuşuyoruz. Görünen, ekonomiden sosyal hayata dek her alanda mekânsız, zamansız...

İzmir'deyiz. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'nda internetin hayatımıza dokunduğu alanlardan belki de en kritik olanı, hukuk boyutunu konuşuyoruz. Görünen, ekonomiden sosyal hayata dek her alanda mekânsız, zamansız, insansız yöntemlerin hukuku dönüştürerek zenginleştirdiğidir.
Bedenimizi ekranın berisinde tutarak girdiğimiz bu sanal dünyada, sevdiğimize sarılamıyoruz ama düşmandan da yumruk yeme tehlikemiz yok.
Bedensiz özgürlük ortamında değişen davranışların hukuk tarafından çerçevelenmesi nasıl olacak? Mekânsız ekonomilerde vergilendirmenin ulus devlet için tasarlanmış hukuk normlarındaki karşılığı nedir?
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, dijital teknolojilerdeki gelişimin hayatın bütününü etkilediğini söylüyor ve buna uyum sağlayamayan fonksiyonların ayakta durmasının mümkün olamadığı bir ortamın yaşandığına dikkat çekiyor.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener; bilişim hukukunun herkesin özel ve iş hayatı alanına girdiğini, toplumda bu anlamda bir güvenlik bilincinin oluşmaya başladığını savunuyor. Noterlerin bin 300 işlem türünde bilişim kullandığını hatırlatıyor Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin...
Tartışma konuları dahi internetin hukukun gündemini ne yönde etkilediğine dair ipucu veriyor: Kişisel Verilerin Korunması, Blockchain hukuksal kullanım alanları, medya, e-ticaret, internet hukuku, bilişim suçları, bunlarla mücadele, adli bilişim sorunları ve sanal dünyaya dair hukuk ihtiyacı...
Avukat Özgür Eralp'ı dinlerken sadece fintech (finansal teknolojiler) ve bankacılık alanındaki gelişmelere bakıp akıllı sözleşmelerin kabiliyet ve sorunlarını dinlemek dahi, bilişim hukuk boyutunun önemini kavratabiliyor.
Avukat Sertel Şıracı'nın verdiği örneklerden anladığım şu; genelde hayatımıza önce yeni kavramlar girer ve hukuk sonradan ardını toplar, çerçeveler, yasal zemini kurar.
Bu defa farklı gelişmeler söz konusu.
Hukukçular ve bilişimcilerin işbirliği ile sanal dünyanın yakın geleceğindeki hukuki çerçeveler, riskler gerçekleşmeden önce çizilebiliyor.
Yapay zekâ ve robot hukuku mu? Biliyorum çok ileri gittik, abarttık.
Ama küresel gelişmeleri yakından izleyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki biz değil, hayat abartıyor artık.
Asimov'un "3 robot yasası" bilim kurgu fantezisi olmaktan çıkıp, ilk vatandaşlık hakkı verilen robot Sophia'nın biz insanlara sözlerine dönüştü; "bize zarar vermezseniz biz de size zarar vermeyiz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar