Türkiye dünyaya örnek oldu

Türkiye'de uygulanacak yeni sabit altyapı paylaşım sistemi sektöre örnek oldu. Türkiye'de geliştirdikleri modelin dünyaya örnek olacağını belirten Türk Telekom CEO'su Paul Doany, "Ortak yatırım modelinin...

Türkiye'de uygulanacak yeni sabit altyapı paylaşım sistemi sektöre örnek oldu.
Türkiye'de geliştirdikleri modelin dünyaya örnek olacağını belirten Türk Telekom CEO'su Paul Doany, "Ortak yatırım modelinin, operatörlerin yeni yatırımlar yapıp mevcut altyapıyı geliştirmelerini teşvik edici verimli bir model olduğunu herkes görecek" dedi.

HERKES KAZANACAK
5G World Summit'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Telekom CEO'su Paul Doany, "Yatırım maliyetlerinin azalmasıyla fiber hizmet kapsamı daha da yaygınlaşacak, hizmet kalitesi iyileşecek, fiberin eriştiği hane sayısında da önemli ölçüde artış gerçekleşecek" diye konuştu. Sabit altyapıda asıl mülkiyetin kamuya ait olduğuna işaret eden Doany, "Günün sonunda yapılan tüm yatırımlar devletin ve ülkenin faydasına olacak. Kısacası bu işin asıl kazananı vatandaş ve Türkiye olacak" değerlendirmesini yaptı.

AVRUPA DA HAZIRLIYOR
Geliştirdikleri yeni paylaşım modelinin tüm dünyaya örnek olacağını dile getiren Doany, "Bugünlerde Avrupa, benzer bir ortak yatırım modeli üzerinde tartışıyor; sabit fiber altyapının operatörler arası kiralama yoluyla paylaşımını teşvik edecek yasalar çıkarmaya hazırlanıyor.
Sonuçta aklın yolu bir.
Hedefimiz bu modeli tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde yaygınlaştırarak mobildeki mükerrer yatırımların önüne geçmek" ifadelerini kullandı.

YENİ MODELİN FAYDALARI:
Operatörlerin yatırım maliyetleri azalacak.
Altyapısı bulunmayan bölgelere altyapı yatırımı sağlanacak.
Fiber altyapının yaygınlığını daha da artıracak.
Daha iyi kalitede sabit altyapı erişimi sunulmasıyla birlikte ürün çeşitliliği artacak.
Türkiye'nin genişbant penetrasyonu artacak.
Kamunun altyapı üzerindeki hakları korunacak.
Mükerrer yatırımın önü kesilecek, ülkenin kaynakları daha verimli kullanılmış olacak.
Sürdürülebilir bir altyapı politikasına geçilmiş olacak.
Kapsama alanı daha da genişleyen altyapı, imtiyaz anlaşmaları çerçevesinde devlete ait olacak.

AKTİF PAYLAŞIM MODELİ GELİŞTIRDİ
TÜRK Telekom'un mobil altyapının paylaşımı konusunda da yalnızca kulelere odaklanan pasif paylaşım modelinin yerine, baz istasyonunun operatörler tarafından komple paylaşıldığı aktif paylaşım modelini geliştirdiğini anlatan Doany, şöyle devam etti: "Bu kapsamda ilk olarak Zonguldak'ta yaptığımız pilot uygulamalar neticesinde son derece etkileyici sonuçlar aldık. Şu anda toplam 5 binin üzerinde paylaşımlı sahamız bulunuyor. Yakın zamanda gerekli adımların atılmasıyla Türkiye olarak bu konuda da dünyaya öncü ve örnek olacağımıza inanıyorum."

KULLANIM HAKKI 2026'YA KADAR TELEKOM'DA
"TÜRKIYE'DE sabit hat altyapısı kullanım hakkı, bakanlığın verdiği imtiyaz sözleşmesi ile 2026 yılına kadar Türk Telekom'a ait" diyen Doany, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla Türk Telekom, kurmuş olduğu 262 bin kilometrelik fiber altyapının sahibi değil, üstlenici ve işletmecisi konumunda. İşte aslında günün sonunda kamuya ait olan bir altyapıya sahip olduğu için Türk Telekom'un, diğer operatörlerin daha önce sabit altyapılarını hisse payı karşılığında sundukları Ortak Altyapı Şirketi planına dahil olması düşünülemezdi. Bu nedenle daha farklı, daha özel ve Türkiye'nin kendi yapısına ve ihtiyacına uygun 'Türk Usulü' bir çözüm arayışına gittik ve neticede sunduğumuz mevcut altyapı kiralama protokolü üzerinde mutabık kalındı. Bu sayede sabit altyapıda günün sonunda Türkiye kazanmış oldu."

SABİT ALTYAPI PAYLAŞIM MODELİ NASIL ÇALIŞACAK?
DOANY'NIN verdiği bilgiye göre sabit altyapı paylaşım modeli ile bu alanda imtiyaz sahibi olan Türk Telekom, talep edilmesi halinde mevcut fiber altyapısını uzun süreli kullanma taahhüdü veren tüm operatörlere uygun koşullar ile kiralayacak.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar