İsrafı, aracıyı paketlesek?

Hükümet çekirdek enflasyonun düşürülmesi, teşvikler ve kredi temininde yaşanan zorlukların giderilmesi için yeni bir ekonomik paket hazırlığında... Amaç, ekonominin yüksek büyüme dikkatini...

Hükümet çekirdek enflasyonun düşürülmesi, teşvikler ve kredi temininde yaşanan zorlukların giderilmesi için yeni bir ekonomik paket hazırlığında... Amaç, ekonominin yüksek büyüme dikkatini dağıtmaya yönelik oyunları boşa çıkarmak...
Burada hayati öneme dair dinamik; kaynak oluşturmak kadar israfı ve aracıyı paketleyecek unsurları bu pakete koymak olacaktır. Siz bakmayın içimizdeki hainler, dışımızdaki düşmanların tezviratına... Bizim kaynak oluşturma kabiliyetimiz son derece yüksek fakat bu kaynağı üretime dönüştürecek süreçlerde sıkıntı çekiyoruz.
Ne mi demek istiyorum? Bilişim teknolojilerinin belki de en büyük marifeti "aracısızlaşma" oldu. Eğer siz kaynaktan son kullanıcıya dek bütün zincirin bilgisine sahipseniz, aradaki "değer üretmeyen katmanlardan" kurtulma şansınız var.
Misal gıda fiyatları... Tarladan 50 kuruş olarak başlayan kariyerini sofrada 500 kuruşa tamamlıyorsa, domates zincirindeki israfı önleyebilir ve gereksiz aracıları paketlersek, bana göre ortaya yeni ekonomik paketin en önemli maddesi çıkar.
Misal kamu bilişimi... Geçen cuma Kamu Bilişim Zirvesi'nde, devlet dairelerini bilgisayara boğan eski anlayışın terk edilişine dair müjdelere tanık olduk. Ulaştırma Müsteşarı Suat Hayri Aka, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen'in anlattıklarının tek cümle özeti şu: "Devlet kapısı vatandaş için yüzlerce kolaylık sunarken, zaman israfı gidiyor, fuzuli kamu harcamaları azalıyor."
Kamu yatırımları tamam, teşvik okey, kredi tabii ki... Ama bu yatırımların verimliliği, teşviklerin takibi, kredilerin üretime yönlendirilmesi gibi hayati sorunları çözmeden açtığımız pek çok paket, havanda su dövmemize yol açtı. Eğer bu defa israfı ve aracıları paketlemezsek, havanda dövdüğümüz suyu elekle taşıyacağız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar