Gelecek çoktan geldi ama eşit dağıtılmadı

Futuristanbul Zirvesi'nde "Geleceğin Ülke/ Sosyolojik Trendleri ve Bir Köprü Olarak Türkiye" sunumunda, ünlü fütürist Thomas Frey'i dinliyoruz. Dubai'de zaten ticari seferine başlayan uçan taksilerden, yakın gelecekte İstanbul'da...

Futuristanbul Zirvesi'nde "Geleceğin Ülke/ Sosyolojik Trendleri ve Bir Köprü Olarak Türkiye" sunumunda, ünlü fütürist Thomas Frey'i dinliyoruz.
Dubai'de zaten ticari seferine başlayan uçan taksilerden, yakın gelecekte İstanbul'da 50 bin drone uçacağına dair kehanetlerine dek çarpıcı öngörülerini anlatıyor.
Günümüzün en önemli bilim kurgu yazarlarından William Gibson "gelecek çoktan geldi ama eşit dağıtılmadı" der. Doğrudur. Bundan 5 yıl önce "gelecek" gibi sunulan sürücüsüz TIR'lar 2 yıldır yollarda, eskimeye başladılar bile.

Bir şeylere bakma biçimimiz değiştikçe o şeyler de değişiyor ve hayatımız, şaşırtıcı tempoda bizi sarmalayan teknolojilerle örülüyor. Yalnızca teknoloji değil, 4D yazıcılarla "basılan evler", araba sahipliğini tehdit eden sürücüsüz otomobiller ve gen, tarım, yapay zekâ gibi yeni kavramlar...
Aslında tartıştığımız, geleceğin herkese farklı dağıtılmış olması...

Yerkürede hâlâ tarım toplumuna geçememiş yöreler de var, Mars yolunda yolluk gıda üretmeye soyunan Canan Dağdeviren de var. Biliyoruz ki gelecek, ona hazır olana akacak ve geç kalmanın maliyetini diğer uluslar çekecek.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, zirve açılışında "geleceği kestirmenin en garanti yolunun, onu inşa etmek olduğunu" hatırlatıyor.
Ekonomiden finansa dönüşümü anlatırken Hamish Mcrae, üretimin yarınında malların değil, mal fikirlerinin gönderileceğinden söz ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar