Kamu diplomasisi

Gaziantep'te 44 büyükelçi, IMF ve AB temsilcileri dahil 72 ülkeden 176 diplomat, misyon şefi ve bürokrat, vali, yerel yönetim, odalar, esnaf ve kent halkı ile zaman geçiriyor. TİM'in başının altından çıkan bu...

Gaziantep'te 44 büyükelçi, IMF ve AB temsilcileri dahil 72 ülkeden 176 diplomat, misyon şefi ve bürokrat, vali, yerel yönetim, odalar, esnaf ve kent halkı ile zaman geçiriyor. TİM'in başının altından çıkan bu etkinlik, bana göre son derece faydalı kamu diplomasisi atağıdır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) daha önce Midyat, Trabzon ve Çanakkale'de benzer programı uyguladı. Büyükelçilerin bu Anadolu gezileriyle amaçlanan, bir yandan Türkiye'nin potansiyelini yerinde göstermek ve diğer yandan terör belasına rağmen ülkemizin ne kadar güvende olduğu algısı oluşturmak...
Yapanları, katılanları tebrik ediyor, devamının gelmesini bekliyorum. Zira bu sayede diplomasinin resmi kanallardan yapamadığını başarıyor, sivil toplum örgütleri ile yabancı ülke temsilcilerini, yerel çeşitlilikte buluşturuyoruz.
Peki, bu neden önemli ve beni niçin bu kadar heyecanlandırıyor? TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin cümleleriyle anlatayım: "İnsanlar birbirini yolda ve yemekte tanır. Bir büyükelçi ile daha önce iki programda beraber yolculuk edip, hatta yöresel oyunları bile oynamıştık. Böylelikle bir arkadaşlık gelişti."
Gelişen arkadaşlık, yabancı misyon ile paylaşılıp birbirine haber vermesiyle böylesi etkinliği mümkün kıldı. Öyle ki "kendi masraflarımızı kendimiz karşılarız, yeter ki davet edin" boyutuna ulaşılmış oldu.
Sabah Yazarlar Kulübü olarak 15 Temmuz ardından benzer kamu diplomasisi başlatmış, Türkiye'ye karşı yürütülen algı operasyonlarına karşı son derece etkili olmuştuk. Dünya başkentlerine gidip buradaki siyasetçi, bakan, bürokrat, sivil toplum örgütü ve kanaat önderleriyle buluşup, ülkemizde gerçekten neler olup bittiğini anlatmıştık.
TİM'in büyükelçileri davet edip Anadolu'yu dolaştırması, kamu diplomasisi için örnek alınması gereken değerdedir. Benzer girişimleri, küresel arenada iş yapan büyük şirketlerin, kendi iletişim ağları üzerinden yapması faydalı olur ki bazıları bunu zaten yapıyor.
Diplomasi, sadece diplomatların ve kamunun işi değildir; her birimize gerektiğinde vazife teşkil eder ve söz konusu vatan ise bunu yapmaya da mecburuz zaten. TİM başkanlığına vedaya hazırlanan Büyükekşi'nin ardından bırakacağı miraslardan biri de büyükelçiler toplantıları örneğindeki kamu diplomasisi olacak gibi görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar