Hızlı kaliteli güçlü sürekli

Parlamenter sistem içinde ekonomik süreçler, sıkça sorun yaşaya gelmiştir. Küresel rekabet baskısı altında dışa açık büyüme modeliyle yol alan ülkelerde parlamenter sistemin...

Parlamenter sistem içinde ekonomik süreçler, sıkça sorun yaşaya gelmiştir. Küresel rekabet baskısı altında dışa açık büyüme modeliyle yol alan ülkelerde parlamenter sistemin barındırdığı zaaflar, durgunluk veya kriz üretme istidadındadır.
Yakın tarihimiz krizler üzerinden yazılsa, fazlaca boşluk kalmaz. Zira siyasetinden ekonomik olana dek yığınca kriz ile boğuşa gelmiş, Türkiye'nin daha iyi yarına ulaşması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini, en yüksek maliyetten öğrene gelmişiz.
Karmaşada yol alan yeni dünyada ülkeler, hızlı ve kaliteli karar alacak, güçlü uygulayıcıları barındıracak ve bunu da sürekli kılacak yapı arayışında... Hele ki korumacılığın giderek yaygın kanaat halini aldığı günümüzde, parlamenter sistemin doğasındaki zaaflar, daha yıkıcı hale gelebiliyor.
Parlamenter sistemin bana göre 3 büyük zaafı, vesayet ile tanımlanmış handikapları, koordinasyonsuzluğun doğurduğu bürokratik hantallıklar ve koalisyonların şekillendirdiği istikrarsızlıktır.
HANDİKAPLAR: Mevcut yapıyı düşünün... 2023 hedefleri için köklü reformlar yapmak, mega projeleri hayata geçirmek ve hızlı yol alabilmek için iktidar vesayet handikaplarıyla baş etmek zorundadır. Misal Anayasa Mahkemesi veya cuntacı zihniyetli ordu mensupları, uygarlık yarışının hız takozları olur.
HANTALLIKLAR: Lider, daha iyi bir yarın uğruna dünü geride bırakmak ve ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarma yolunda dönüştürmek isteyebilir. Fakat kendisini barındırmayacak hiçbir yarına izin vermeyen bürokrasi, parla

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar